Mit tegyünk, ha medvével találkozunk

Beszéljünk a medvékről, akik közül a hokkaidói nagy darabokat higumának hívják. A medvék néha veszélyessé válnak az északi szigeten, ahol a kirándulók könnyen összefuthatnak velük a hegyekben. 1962 óta számolják a baleseteket: azóta 86 alkalommal támadtak és 33 embert öltek meg a medvék.

A higuma az észak-amerikai grizzly rokona. Két méternél is magasabb, három mázsás és ötven kilométeres sebességgel képes futni.

Ahogy az várható, ezeknek a hatalmas lényeknek sokat kell enni. Ránézésre fákat és kisebb középületeket esznek (amilyen nagyok), de valójában többnyire növényt fogyasztanak. Időnként megkívánják az embereket is, ilyenkor támadnak, majd falatoznak. Azt gondolnád, hogy nem keresgélik az eltévedt hegymászókat, inkább a Sapporo Dome felé veszik az irányt, ahol 41,580 ember fér el. Egy népszerűbb sporteseményen 41,580 fogást találnának. Persze lehet, hogy egyszerűbb, ha maga az étel sétál el hozzájuk, ahogy a kirándulók szokták.

A nemzeti parkokban Hokkaidó-szerte táblák figyelmeztetnek a medvékre. Az egyik felirat angolul közölte, hogy „This area is infested with bears” (Kb. „medvével fertőzött terület”), felette egy cuki mosolygó macival. Az üzenet egyértelmű: soha ne bízz egy mosolygó medvében.

A biztonsági tanácsokkal folyót lehetne rekeszteni. A legtöbb útmutató a „ha a medve rádtámad, maradj nyugodt” valamilyen variációja, ami nem annyira hasznos egy támadás közepén, ezért alternatív javaslatokat gyűjtöttem.

Először is három dologra van szükséged, hogy biztonságban érezd magad a medvéktől: egy harangra, egy darab fehér ruhára és egy Ferrarira. E három tárgy pontosan megfelel a medvetámadás három szakaszának, úgymint a medve észrevesz, a medve megtámad és a menekülés.

Most pedig a tippek. Ne feledd, ezek egy szakértőtől valók, aki tudja.

ÉSZLELÉS

„Csilingelj egy csengővel, kiabálj vagy tapsolj, hogy felhívd a medve figyelmét a jelenlétedre.”

Furcsának tűnhet, hogy egy medve figyelmét ilyesmivel lehet csak felkelteni, különösen, hogy sokkal udvariasabb lenne, ha odamennénk és bemutatkoznánk, de az ötlet lényege, hogy időben tudatod a medvével: közelegsz. Így talán nem leped meg. Van, aki egy kis csengőt akaszt a hátizsákjára, de szerintem a tábortűz körül ordított „Hull a hó és hózik” is megteszi. Mindenesetre elég hangerővel kell rendelkezned ahhoz, hogy tudasd a fenevaddal: itt vagy, a támadás bármikor kezdődhet.

„Kempingezéskor a nálad lévő élelmiszert tárold távolabbi fákon. A sátrakat sorban helyezd el, hagyd üresen a bejárat környékét a szemetes, illetve a főzőterület felé távozz, hogy a medve könnyen visszavonulhasson.”

Ha esetleg még nem sikerült volna magadhoz csalogatnod a medvét, hívd meg vacsorára. A fent említett módon készíts medveetetőt és helyezz üzembe egy járdát, apró fényekkel, nehogy az állat eltévedjen.

Úgy tűnik, sokkal biztonságosabb volna, ha egyáltalán nem vinnénk magunkkal ennivalót az erdőbe. Úgy tartják, vízen tovább húzzuk, mint étellel, és ha számításba veszed a medvefaktort is, nem látom értelmét, hogy növeljük az esélyét annak, hogy étvágygerjesztőként végezzük. Ne feledjük: ezeket a tanácsokat szakemberek adják.

„Ha meglátsz egy medvét, beszélj hozzá. Hadd tudja meg a medve, hogy ember vagy.”

Persze, tudja csak meg, hogy ember vagy, csak ne hangozzék el az „étel” vagy az „étvágygerjesztő” kifejezés. Ha sikerült megragadnod a figyelmét, mindig a teljes nevén szólítsd. Például: „Ursus arctos horribilus szan, hogy merészelsz megtámadni?”

A TÁMADÁS

„Maradj nyugodt és ne szaladj el.”

Ugyan már, ez csak egy medvetámadás, mitől lennél nyugtalan?

„Ha a medve hozzád ér, add meg magad.”

Most már tudod, mire kellett a fehér ruhadarab. Vedd elő, lengesd meg és reménykedj, hogy a mackó elfogadja a behódolást.

„Ne próbáld lehagyni a medvét.”

Ezek az állatok ötvennel képesek rohanni, ami jóval gyorsabb, mint az emberek.

A MENEKÜLÉS

Ezért tarts magadnál egy Ferrarit.

Amy Chavez

Related posts

Kommentelj