Minden idők legeredményesebb magyar vb-jét rendezték Szegeden

A sportág történetének legjobb magyar világbajnoki szereplését hozta a 15. kick-box világbajnokság Szegeden. A vasárnap este a semi-contact csapatversenyben szerzett bronzéremmel együtt a mieink összesen 11 arany-, 12 ezüst- és 12 bronzérmet gyűjtöttek a vb-n, s ezzel az éremtáblázat élén végeztek.

Debreczeni Dezső nem tudott duplázni, szombati semi-contact-győzelme után ugyanis vasárnap a pontozóbírók nem hagyták, hogy hét Európa-bajnoki aranya mellé a hetedik vb-győzelmét is megszerezze. A már most a sportág mindenkori legeredményesebb alakjának számító 31 éves békéscsabait utoljára négy évvel ezelőtt Mariborban, a ligh-contact vb-döntőben tudták megverni világversenyen. Bár a tatamin megverni ezúttal sem sikerült Debreczenit, a bírók 2:1 arányban mégis az orosz Ajszint léptették fel a dobogó tetejére. Érdekesség, hogy a szombati semi-döntőben is ugyanebben a párosításban küzdöttek az első helyért, de akkor a magyar technikai K.O.-val volt jobb. Lám, egy nap alatt mennyit változhat a világ.”Sírni tudtam volna a mostani döntő után – kezdte Debreczeni Dezső. – A könnyeimet azonban leküzdöttem, a bírókat sajnos nem tudom. Eddig még sosem fordult velem elő, hogy úgy éreztem, egy tisztán megnyert meccset vettek el tőlem, úgy látszik, most jött el az ideje. Kár, mert csodálatos lett volna, ha a hetedik világbajnoki arannyal vonulhatok vissza. Sok mindent kell mérlegelnem, amikor a jövőmről döntök, de most úgy látom, hogy januárban határozok majd arról, hogy folytatom-e még a versenyzést.”

Debreczeni pénteki eszméletvesztéssel végződő elődöntője után sajnos vasárnap is kórházba kellett vinni egy magyar versenyzőt, Szántó Sándort ugyanis a második menetben többször is úgy eltalálta az orosz Majer, hogy az előző világbajnokság esztergomi ezüstérmese hosszú másodpercekre az eszméletét is elveszítette. Bár a light-contactban csak félerős ütések engedélyezettek, a bírók mégis úgy látták, hogy Szántó ilyenektől ájult el, így a mi fiúnk már a klinikán tudta meg, hogy megint második lett.

Marton Klára viszont megvédte világbajnoki címét a light-contact szakág 60 kilogrammos súlycsoportjában, miután visszavágva a tavalyi Eb-döntőben elszenvedett vereségért 2:1-es pontozással legyőzte orosz ellenfelét. A „családi” versengésben így 1-1 lett a végeredmény, miután Klári kedvese, Dancsó Zoltán már szombaton kiharcolta az aranyérmet.

„Végre ma már fergetegeset bulizhatunk, mert Klárira való tekintettel szombaton még csak visszafogottan ünnepeltünk – mondta boldogan Dancsó Zoltán. – Örülök, hogy neki is sikerült nyernie, az ő aranyérmére legalább olyan büszke vagyok, mint a sajátomra!”

Kevesen múlott, hogy újabb világbajnoka legyen Tökölnek. A hat vb-aranyig jutó Pesuth Rita után ezúttal a legendás társához hasonlóan Gnyálin István edzette Hudák Marianna került az első hely közelébe, de az utolsó meccsén 3:0-s pontozással lengyel ellenfelét látták jobbnak a bírók.

A semi-contactos hölgyek +70 kilogrammos súlycsoportjában előzetesen az éremszerzés volt a célkitűzés, de Kovács Barbara nem elégedett meg ennyivel, egyre javuló teljesítménnyel menetelt a döntőig vezető úton. A fináléban pedig nagyszerűen összpontosítva legyőzte az egyébként két szabályrendszerben is az aranycsatáig jutó orosz Kinakot. Csapattársa, a még mindig csak 19 éves, de immár kétszeres felnőtt világbajnoki második Szendrei Barbara ugyanakkor nem tudta megszorítani a nála egy fejjel alacsonyabb ír ellenfelét. Ugyancsak ezüst jutott Hirsch Viktornak, ő az olasz Passaróval szemben maradt alul a fináléban.

A világbajnokságok történetében először megrendezett vasárnap esti semi-contact csapatversenyben 17 ország közül a Debreczeni Dezső, Jároszkiewicz Krisztián, Mórádi Zsolt, Rakó Dávid, Csikós Péter, Szendrei Barbara összetételű magyar válogatott bronzérmet szerzett. A mieink előbb a nyolcaddöntőben Kanadát, majd a negyeddöntőben Belgiumot is legyőzték, s végül a fináléba jutásért 3:0-ra kikaptak a későbbi győztes Németországtól.

Az aero-kickboxosok hagyományos csapatversenyében a Kocsis Tünde, Gazdag Brigitta, Kriszeg Tímea trió a másik magyar hármast, a Perneki Mihály, Busa Gabriella, Tóth Tímea alkotta csapatot megelőzve lett első a tizenkét indulót számláló mezőnyben. Gazdagnak ez már a szombati egyéni siker után ez már a második sikere volt a vb-n, míg Kocsis tizenöt évvel ezelőtt – a magyar hölgyek közül először – még semi-contactban lett világbajnok.

„Még egy évvel ezelőtt sem gondoltam volna, hogy leszek én még világbajnok ebben a sportágban. – nyilatkozta Kocsis Tünde. – Bár ez már egy másik műfaj, azért roppant büszke vagyok erre a címre is!”

A steppados csapatban Perneki Mihály továbbfényesítette szegedi éremkollekcióját: a két ezüst után Liposits Rékával és Rózsahegyi Ágnessel ezúttal már nem talált legyőzőre. Az ezüst is a mieinké lett Iglói Dénes, Zsengellér Zsófia és Fajka Judit révén.

Vasárnap még további négy egyéni döntőben, valamint a semi-contact csapatok versenyében érdekeltek a magyar kick-boxosok.

Ma este 18 órakor még a semi-contact csapatok versenyét rendezik meg az Újszegedi Sportcsarnokban.

Semi-contact:

Férfiak:

63 kg:
Döntő: Hirsch Viktor-Passaro (olasz) 10-13.
Vb: Adriano Passaro (Olaszország), 2. Hirsch Viktor (Magyarország, k: Zoltek SE, e: Zrínyi Miklós), 3. Robert Haugh (Írország) és Philippe Rossi (Franciaország).

Nők:

65 kg:
Döntő: Szendrei Barbara-Small (ír) TKO (9-19).
Vb: Elaine Small (Írország), 2. Szendrei Barbara (Magyarország, k: KirályTeam Cepel, e: Király István), 3. Lisa Boardman (Nagy-Britannia) és Patricia Berlingieri (Svájc).

+70 kg:
Döntő: Kovács Barbara-Kinak (orosz) 16-12.
Vb: Kovács Barbara (Magyarország, k: KirályTeam Csepel, e: Király István), 2. Okszana Kinak (Oroszország), 3. Sonya Coakley Hanan (Írország) és Romina Succi (Olaszország).

Light-contact:

Férfiak:

57 kg:
Döntő: Debreczeni Dezső-Ajszin (orosz) 1:2 .
Vb: Makszim Ajszin (orosz), 2. Debreczeni Dezső (Magyarország, k: Békéscsabai LTSE, e: Gregor László), 3. Bakittaj Aukenov (Kazahsztán) és Przemyslaw Rekowski (Lengyelország).

63 kg:
Döntő: Szántó Sándor-Majer (orosz) Majer a 2. menetben KO-val nyert.
Vb: Jevgenyij Majer (Oroszország), 2. Szántó Sándor (Magyarország, k: Zoltek SE, e: Zrínyi Miklós), 3. Konsztantyin Gyemoreckij (Ukrajna) és Bengt Thomas Karlsson (Svédország).

Nők:

60 kg:
Döntő: Marton Klára-McHale (ír) 2:1.
Vb: Marton Klára (Magyarország, k: Kondor & Sragner Controll SE, e: Dancsó Zoltán), 2. Julie McHale (Írország), 3. Sara Reale (Olaszoroszág) és Julia Göldner (Németország).

65 kg:
Döntő: Hudák Marianna-Furmaniak (lengyel) 0:3.
Vb: Katarzyna Furmaniak (Lengyelország), 2. Hudák Marianna (Magyarország, k: Szigetszentmiklós-Tököl SE, e: Gnyálin István), 3. Louise Dixon (Nagy-Britannia) és Sabina Sehic (Szlovénia).

Aero-kickbox:

Hagyományos (steppad nélküli) csapat:

Vb: Magyarország I (Kocsis Tünde, Gazdag Brigitta, Kriszeg Tímea, k: Zoltek SE, e: Zrínyi Miklós), 2. Magyarország II (Perneki Mihály, Busa Gabriella, Tóth Tímea, k: Tigers SE Szeged, e: Tóth Ivett), 3. Olaszország.

Steppados csapat:

1. Magyarország I (Perneki Mihály, Liposits Réka, Rózsahegyi Ágnes, k: Tigers SE Szeged, e: Tóth Ivett), 2.  Magyarország II (Iglói Dénes, Zsengellér Zsófia, Fajka Judit, k: Tigers SE Szeged, e: Iglói Dénes), 3. Horvátország II.

Related posts