Mielőtt visszatérsz Japánból…

Távozni készülsz a felkelő nap országából? Ne tedd. Legalábbis addig ne, amíg ki nem próbáltad a következők valamelyikét:

1. Látogasd meg a Fudzsi hegyet. Találd ki, mi ez a felhajtás körülötte, végy részt a szent vulkánt övező össznépi csodálatban.

Próbáld megfejteni, miért épp a Fudzsi fotója lóg minden bankban és közfürdőben. Azt nem merem leírni, hogy kapaszkodj is fel rá, mivel a mászószezon igen rövid, ráadásul sokan csalódottan veszik tudomásul a rájuk váró, távolról sem érintetlen tájképet, ami fent tárul eléjük. Elég, ha néhány bizonyító erejű fényképet készítesz, hogy te is részt vettél a mélyen tisztelt szent hegyet övező nagy felbuzdulásban.

 {mpg}first{/mpg}

2. Menj el a narai Tódaidzsi templomba. A Tódaidzsi a legnagyobb faépület Japánban, a benne ülő hatalmas Buddha-szoborral a kedvenceim közé tartozik. De az az igazság, hogy Kiotó és Nara számtalan temploma között rengeteg olyan szentélyt találsz, amely hasonlóan mély benyomást tesz a látogatóra. Mindenképp látogass meg egyet-kettőt Japán nemzeti kincseiből, de vigyázz, inkább kevesebbet élvezz ki alaposan, nehogy templom-túladagolást kapj.

3. Nézz meg egy szumóversenyt. A szumó Japán nemzeti sportja, nemrég még a legnépszerűbb volt. Ráadásul legalább annyira zavarba ejtőek a szabályok, mint a baseball-éi a kívülálló számára. A hagyományok azonban oly mélyen átitatják, hogy garantálom: nem fogsz csalódni a látványban.

4. Vegyél részt egy kulturális eseményen: készíts mocsit vagy cipeld a többiekkel együtt a "mikosit", öltözz ágyékkötőbe a helyi fesztiválon, készíts ikebanát, ülj végig egy teaszertartást. Így élheted meg a leginkább Japánt, a csoporthoz tartozás érzését.

 

 

5. Tanulj meg szasimit csinálni. Lesd el, hogyan vágják a halat hagyományosan három részre a "szanmai orosi" technikával. Csupán egy kés kell hozzá. Légy büszke rá, hogy valami olyan egyszerűt vittél véghez, amiről korábban nem is álmodtál.

6. Utazz a sinkanszennel fel-alá az országban és élj úgy, mint a japánok – az óra szerint. Érj oda mindenhová pontosan, és nehogy akár csak egy percet is késs. Tiszteld meg magad Japán hatékonyságával.

7. Vezess autót. Japán sokkal nagyobbnak fog tűnni, ha kocsival utazol. Tapasztald meg az országutak világát, ami a modern mozgékonyságot és a szabadságot testesíti meg a japánok számára. Ismerd meg a városokat, a hegyeket és a szmogot – egyszerre. Utazz körbe Kjúsún, ott olyan tájakat találsz, amilyeneket korábban csak a régi vázákon és teáscsészéken láttál, és amik inkább tűntek kínainak, mint japánnak. Ezek a klasszikus kjúsúi tájak a magas, kidudorodó hegyeikkel drámaian eltérő képet festenek Japánról, mint a maradék vidékek.

Éjszakázz egy love hotelben. Ismerd meg Japán szexuális életét egy szerelem-hotelben töltött éjszakán partnereddel vagy társaddal. A dolog teljesen legális, tiszta és olcsó, ráadásul nem kell megadnod a neved a portásnak. Mindenki csinálja, senki sem szégyelli. A love hotelek olyan giccsesek, hogy már jók.

Járd végig a sikokui zarándokutat. Érezd át a spirituális életet a buddhista templomokban. Már egy-két ott töltött nap elegendő ahhoz, hogy képet alkoss a régi japánok szenvedélyeiről és ragaszkodásáról ahhoz, hogy jól érezze magát, miközben valami fontosat csinál. Járd be a zarándokút egy részét és tapasztald meg a helyiek összehasonlíthatatlan kedvességét.

10. Látogass el a beltengerhez. Ismerd meg Japán gyökereit a régi bukolikus halászfalvakban, ahol önfenntartó életet élnek az emberek és a teljes együttműködés szelleme hatja át őket. Ezek a közösségek ahhoz a kevés helyhez tartoznak, ahol a japánok nyugodtak, sehová sem rohannak, nem dolgozzák agyon magukat és nem stresszesek.

Amy Chavez

Related posts