Mélyponton Koidzumi japán kormányfő népszerűsége

Mélypontra zuhant Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő népszerűsége az ország iraki elkötelezettsége és a nyugdíjreform miatt, alig három héttel a szenátusi választások előtt.

Az Aszahi Simbun című baloldali napilap által a hét végén készített, kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint a kormány támogatottsága alig 40 százalékos – ez 14 pontos visszaesést jelent májushoz képest -, míg ellenzőinek aránya 42 százalékos, 12 százalékkal több, mint egy hónappal ezelőtt.

Az Aszahi Simbun szerint a visszaesés mindenekelőtt a közelmúltban elfogadott népszerűtlen nyugdíjtörvénynek és az Amerika-barát iraki politikának tudható be. Koidzumi ugyanis pénteken jelentette be, hogy az Irakba vezényelt japán haderők június 30, az iraki hatalomátadás dátuma után is a közép-keleti országban maradnak az Egyesült Államok vezette multinacionális erők keretében. A felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek 58 százaléka ellenzi a japán katonai részvételt Irakban, csupán 31 százalék támogatja azt.

Hasonló látványos zuhanást 2002 februárjában könyvelhetett el a kormányfő, amikor leváltotta népszerű külügyminiszterét, Tanaka Makikót.

MTI

Related posts