Megtörnék az amerikai biometriai hegemóniát

Európai és japán kutatók világszerte használható egységes biometriai szabvány kialakításán dolgoznak. A japán The Daily Yomiuri napilap beszámolója szerint megtörténtek az erre vonatkozó első megbeszélések a japán Biometrics Security Consortium és a dublini központú European Biometrics Forum között.

A tervek között az eljárások globális és egységes szabványosítása szerepel, idézte a pte hírügynökség a japán konzorcium egyik szóvivőjét. A tárgyalások még igen korai stádiumban vannak és még nem ismert, mikor írhatják alá a megfelelő egyezményt.

Az első lépcső mindenképpen egy szándéknyilatkozat aláírása lesz 2004. tavaszán. A japán-európai biometriai szövetség mindenekelőtt az amerikai cégek ezen területen érzékelhető hegemóniáját kívánja megtörni.

A terror miatt felfutóban

A japán biometriai konzorciumban tavaly júliusban 34 cég egyesítette erőit. Az érdekszövetség célja a személyek biometriai ellenőrzésére vonatkozó szabványok kidolgozása. A konzorcium tagjai közé tartozik a Hitachi, Sony, NEC és a KDDI.

Az európai biometriai fórum ezzel szemben a műszaki, alkalmazási és adatvédelmi területek vezető szakértőit tömöríti, fő támogatója pedig az Európai Unió.

A biometriai ellenőrzések – a világméretű terrorfenyegetés árnyékában – felfutó tendenciában vannak. Ennek során az egyes személyek pontos azonosításán fáradoznak az arc jellegzetes jegyeinek, a szivárványhártya (írisz) képének illetve az ujjlenyomatok vizsgálatával. Az ilyen ellenőrzésekre mindenekelőtt a repülőtereken mutatkozik kereslet.

index

Related posts