Megoldások Japán túlöregedési problémájára

A becslések szerint 2015-re minden negyedik japán 65 éven felüli lesz, ami komoly csapást jelent majd a nyugdíj- és egészségügyi rendszerre. Egyszerűen nincs elég fiatal, aki képes lenne eltartani a az öregeket.
Nekem viszont van négy ötletem, hogyan lehetne megmenteni ezt a jóléti rendszert 🙂

Nyugdíjreform
,,Nyugdíjreformokra van szükség! – halljuk a médiában nap mint nap. A nyugdíjreform az, amikor az állam kénytelen megváltoztatni a törvényeket, mert kénytelen belátni, hogy hibázott, amikor túl magas nyugdíjat ígérta dolgozóknak — amit most persze nem tud kifizetni.Amint látjuk, a mostani helyzet csak a régi félreértések eredménye.Azt hitted, hogy nyugdíjasként is pénzt keresel? Hát akkor nem figyeltél rendesen az iskolában!Szerintem az ideális az lenne, ha kitolnák a nyugdíjkorhatárt 97 évig. Valószínűleg a legtöbb japán boldogan dolgozna halála napjáig, úgyhogy ez nem lehet akadály. Az emberek úgy gondolják, hogy az idősebbeknek gyengébb a teherbírásuk, de ez nem egészen igaz.A probléma az, hogy minél idősebb vagy, minél régebben végezted el a középiskolát és a főiskolát, annál kevésbé emlékszel arra, amit ott tanultál. Így még az oktatási rendszer is feléledne, ha minden embert visszaküldenénk a gimibe a 80-as éveikben.
Az unoka-mozgalom
Az elöregedés elleni harc biztos módszere, ha minél több gyerek születik, akik aztán majd rendbehozzák a gazdasági egyensúlyt. Ehhez pedig be kell vetni az ódivatú, de jól bevált nagyszülői nyomást: amikor a szülő piszkálja a gyerekét, hogy legyen már annak is gyereke. Komoly szükség lenne egy unokasürgető mozgalomra! Ha a nyugdíjasok nem is dolgoznak, akkor babázás közben sem unatkoznak, így még le is veszik a terhet a szülők válláról, hogy azok nyugodtan építhessék tovább karrierjüket. Utána pedig szépen cserélődnének a szerepek és máris minden rendben lenne.Ráadásul attól függetlenül, hogy az idősebb emberek már nem képesek a reprodukcióra, nyugodtan szóba jöhet az örökbefogadás is, hogy még egy nemzedékre való gyereket felneveljenek.Gondoljunk csak bele, az árva gyereknek nincsenek szülei, de még nagyszülei sem. Tessék hát Japánban és a világ bármely pontjáról örökbe fogadni gyerekeket, akiknek a mi szeretetünkre van szükségük!
Letölthető bevándorlók
Japán hosszú ideje próbál ellenállni a bevándorlóknak, még ha a népességnövekedés is a tétje ennek. Ha Japán nem akar bevándorlókat fogadni, akkor miért ne lehetne virtuálisan Japánba költözni?A letölthető bevándorlók virtuális polgársággal (és természetesen a vele járó adózással) segíthetnének fenntartani a japánok nyugdíjrendszerét, miközben minden japán állampolgárnak járó kiváltságot megkapnának anélkül, hogy itt kellene élniük.De lehet, hogy kihagytunk valamit. Az idősek a legnagyobb korosztályt képezik Japánban. Ez egy hatalmas piac! A legjobb üzlet ma az, amivel a nyugdíjasokat céloznak meg!

Mi lenne ha több életvizet fakasztó szökőkutat telepítenénk a parkokba? Japánnak több ezer kútja van, mindegy egyes vonatállomás mellett, az elhagyatott hoteleknél és a nyüzsgő vidámparkokban. Ezek könnyen és egyszerűen átalakíthatóak lennének a mítoszbeli fiatalság kútjává! Csak hívjuk a sintó papokat, hagyjuk őket áldást szórni és nemsokára minden idős ember újra feszes kis huszonéves lesz.Így, ahogyan az emberek az érettségükkel fiatalodnak több Gameboyt és Wii-t fognak venni, ami szintén hosszú távon életben tarthatja majd — a játékiparon keresztül — a gazdaságot!
Végül, ha mindegyik terv elbukik, kivédhetjük az öregedést a hagyományos japán módon… Ha 60 éves lettél, elérted a kanreki* kort így újra csecsemőként élhetsz!(*Kanreki: Egy kínai-japán hagyomány. Amikor egy szülő megéli a hatvan éves kort, a babona szerint véget ér az első élete és megkezdődik a második egészen a születéstől, így elvileg az illető újra csecsemő lesz. Ilyenkor az idősek vörös kabátot kapnak a gyerekeiktől piros tabival és piros lapos sapkával, ugyanis Japánban így öltöztetik fel az újszülötteket. A rokonok és barátok ezek után meglátogatják az idős embert és sok boldogságot kívánnak az új életéhez.)

Related posts

Kommentelj