Megérkezett Kuvaitba a japán előőrs

Megérkezett Kuvaitba az Irakba vezényelt japán katonák mintegy harmincfős szárazföldi előőrse, amely néhány hetes gyakorlatozás után, várhatóan február elején közúton utazik tovább Dél-Irakba. A menetrendszerinti repülőjárattal Kuvaitvárosba szombat hajnalban megérkezett, Maszahisza Szato ezredes vezette csapat a japán nagykövetség felkeresése után amerikai katonák kíséretében a sivatagban fekvő Virginia nevű amerikai támaszpontra utazik tovább.

Az iraki szerepvállalással Japán a II. világháború óta legveszélyesebb külföldi katonai akciójába kezdett, noha nem harcoló erőket küldött ki. A japán kontingens feladata a helyi vízkészlet megtisztítása, iskolák újjáépítése és más emberbaráti feladatok ellátása lesz.

Az iraki japán erők teljes létszámban várhatóan márciusban állnak szolgálatba, a szárazföldiek mintegy 600-an, a haditengerészek és a repülők pedig körülbelül 400-an lesznek. A japán erők gerincét adó zászlóalj elsőként utazó része valószínűleg február elején indul el hazulról.

A katonák pénteki ünnepélyes tokiói búcsúztatásával egy időben a japán katonák iraki szerepvállalását ellenzők – mintegy száz ember részvételével – tüntetést rendeztek a védelmi minisztérium előtt. Szerintük a külföldi feladatvállalás sérti a japán alkotmányt, amely szigorúan az önvédelemre korlátozza a hadsereg szerepét. A lakosság egy jó része attól tart, hogy az elvileg nem harcoló katonáknak mégis harcolniuk kell, ha támadás éri őket.

MTI

Related posts