Letesztelték a földrengés-jelzőt

A katasztrófamegelőzés szakemberei szerdán bejelentették, hogy sikerrel tesztelték a földrengésre figyelmeztető rendszert egy faluban, amely az egyik legaktívabb területen található.

A Kocsi prefektúrában található Geiszei nevű falucskában a hangosbemondó rendszeren keresztül adtak le egy próba-figyelmeztetést „földrengés vagy cunami közeledik” szöveggel. Ez a figyelmeztetés elméletileg elég időt ad arra, hogy az emberek kimeneküljenek az épületekből vagy biztonságba helyezzék maguk egy közeledő árhullám esetére.

Most fordult elő először, hogy közvetlenül a lakosságot figyelmeztetik a veszélyre. A Japán Meteorológiai Intézettől érkező figyelmeztetéseket egy műholdas rendszer közvetíti Geiszei polgármesteri hivatalába, amely automatikusan sugározni kezdi a vészjelzést a településen elhelyezett 17 hangosbemondó segítségével. A figyelmeztetések négy, eltérő erejű és mintázatú lökéshullámot jeleztek. A falu rádiórendszere az egyik legelavultabb az országban, mégis mindössze hét másodperc alatt sikerült a figyelmeztetést eljuttatni az érintettekhez.

Az előrejelző rendszer a lökések azon tulajdonságát használja ki, mely szerint a gyorsabban utazó P-hullámokat érzékelve időben figyelmeztet a nagyobb, de lassabb S-lökéshullámra. A figyelmeztetés tartalmazza azt is, hogy mikor és milyen intenzitású lökésre lehet számítani. A Tosza-öbölben fekvő Geiszeire azért esett a választás, mert a parti falucskára a nagy rengéseket követő 10-20 percen belül cunami is lesújthat. A falu lakóinak reakcióit látva a tűzoltóság rögtön vizsgálni kezdte, hogyan lehetne a rendszert saját területükön is alkalmazni a gyakorlatban.

A meteorológiai intézet február óta kísérletezik a rendszerrel.

Asahi Shimbun

Related posts