Kyu-vizsga dankollégium előtt

Mielőtt a T. Olvasók azt hinnék, elnéztem a naptárat és már Szilveszter napját ünneplem, mindenkit megnyugtatok: nem rúgtam be és zagyvaságokat sem firkálok. A Wado-kai szabályai szerint 4. kyu-ig az edzője előtt vizsgázik a delikvens, 3. kyu-tól (ez a wado karatéban barna övet jelent) viszont a dankollégium előtt kell próbálkoznia. Ez valahol logikus is: fekete övet csak japán mester adhat, a dankollégium tagjai szerencsés esetben már jól ismerik, tudják, mit és hogyan szeretne látni. Így a barna öv követelményeit már a fekete öves vizsga elvárásaihoz igazíthatják. A követelményeknek megfelelően december 18-án, a BVSC dojo-ban 4 sensei leste a 15 vizsgára jelentkezett mazochista mozdulatait. Élvezetes, amikor az ember az Oyama-karate vizsgakövetelményeihez szokott: ez a vizsga ugyanis végletesen technikai jellegű. Semmilyen erősítő gyakorlatot külön nem kértek, egy fekvőtámaszt sem láttam, mégis jól meghajtották a jelentkezőket. A társulatot két részre osztották, a barna övre most próbálkozókra, illetve a 2. és 1. kyu-ért küzdőkre. A két csoport állandóan váltotta egymást, a vizsgáztató mesterek semmiből nem kértek sokat, de azt intenzíven és csiszoltan. A kihon, renraku és kata (itt remekül szórakoztam, simán láttam vagy három különböző ütemet, értelmezést, rögtön ki lehetett szúrni, kik jöttek egy dojo-ból) után jött a wado-ra nagyon jellemző specifikum. A különböző kötött küzdelmi formák. Rengeteg van, a gyakorlatokban pedig az időzítést, térkihasználást, határozottságot kegyetlenül számon kérték a mesterek. Hasznos és fontos… Itt történt sajnos egy sérülés is: az egyik kislány bokája kifordult a tatamin (persze, hogy az egyik legjobb vizsgázóé, Murphy nem alszik…), és vizsgát is fel kellett adja.
A szabad küzdelem gyorsan lezajlott: fejenként kettő, más-más ellenféllel. A sensei-ek hangsúlyozták is, nem „gyaku tsuki-kumitét” várnak, időzítést, kombinációkat, határozott küzdőmodort kértek. A többségtől meg is kapták. Itt brillírozott kedves kollégánk, Berényi „Szinténzenész” Médea, a Shogun Magazin marketingvezetője. Médi bemutatta, mitől is lett válogatott kerettag, keményen odatette magát, és fiúkat is megszégyenítően dolgozott. Gratulálunk!
A vizsgán végül is egy fő kivételével mindenki megfelelt. Kemény és (nekünk, nézőknek) élvezetes két óra volt. Gratula mindenkinek, és remélhetőleg még sok ilyen vizsgáról olvashatunk a honlapon, lehetőleg úgy, hogy a többségét nem én írom. Remélem, páran értették a gyengéd célzást…:o)

Szabó András

Related posts