Koizumi tanácsadója megfenyegetett egy tv társaságot

Iszao Iidzsima régóta dolgozik Koizumi Dzsunicsoro mellett tanácsadóként, csendben alkalmazva azt a pr-stratégiát a médiában, amely a miniszterelnök népszerűségét rekordmagasságba emelte.

Miután azonban Iidzsima megpróbált egy fenyegető üzenetet küldeni a médiának azzal, hogy megfenyegette az egyik tv társaságot, hogy nem engedi el tudósítójukat Pyongyangba, az 58 éves tanácsadó a reflektorfénybe került, mint információt visszatartó zsarnok.
Bár a problémát végül sikerült megoldani Iidzsima és a Nippon Television Network Corp. (NTV) között, Iidzsima tevékenysége kérdéseket vetett fel a kormányzat média felett gyakorolt hatalmával kapcsolatban.
Egy, az amerikai médiastratégiákban jártas szakértő szerint a Fehér Ház stábját külön kiképezték arra, hogyan lehet üzenetüket a lehető leghatékonyabban közvetíteni, mielőtt megtennének egy bizonyos lépést.
– Japánban nincsenek ilyen kommunikációs szakértők a miniszterelnök vagy a miniszterek tanácsadói között – mondta. – Koizumi például teljesen Iidzsima képességeire kell bízza magát.
Aznap este, amikor az NTV hírt adott róla, hogy Japán a tárgyalások utolsó szakaszába ért egy 250 000 tonnás, Észak-Koreának nyújtandó rizssegélyről cserébe a nyolc elrabolt túsz hazatéréséért, Iidzsima felhívta a társaság vezetőit. A riport mellesleg arról is beszámolt, hogy a kormányzaton belül is erős ellenállást váltott ki a tervezet, ők ugyanis csak a túszválság megoldása után akartak a segélyekről tárgyalni.
Nem teljesen világos, mi bőszítette fel Iidzsimát, mindenesetre felhívta az NTV hírszerkesztőjét és azt követelte, hogy vonják vissza a hírt.
Iidzsima figyelmezetette őket, hogy az NTV riportereit nem fogják felengedni Kozumi Észak-Koreába induló gépére.

A társaság ellenállt.

Két nappa később Iidzsima ismét felhívta az NTV végrehajtóit, és látszólag megkönyörült rajtuk. A tanácsadó azt mondta: a riportereket mégis felengedik a gépre, feltéve, hogy a két nappal korábbi híradást a tv visszavonja.

A társaság ismét ellenállt.

Hasimoto Rjútaro korábbi miniszterelnök tanácsadója, Kendzsi Eda szerint gyakran előfordul, hogy a média olyan tudósításokat közöl, melyek megelőzik a hivatalos bejelentéseket. Elfogadhatatlan, hogy egy tanácsadó ezért a riporterek eltiltásával fenyegessen.
Iidzsima esetében a fenyegetés még magasabb szintre jutott.
Este a Kabinet titkársága nyilvánosságra hozta a Koizumit Pyongyangba kísérő riporterek névsorát. Az NTV újságírói nem voltak rajta.
Az NTV vezetői úgy látták, hogy nem lesznek képesek egyedül megoldani a problémát. A Kabinet sajtóosztályának segítségét kérték.
Másnap a kabinet főtitkára, Hirojuki Hoszoda bejelentette, hogy az NTV riportereit felengedik a repülőgépre.
Az Iidzsima fenyegetéseivel kapcsolatos problémák azonban otthon maradtak.
Az egyik zavaró momentum az volt, hogy más médiumok, például az Aszahi Simbun is hasonló tudósításokat közöltek a rizssegéllyel kapcsolatban, mégsem fenyegette meg őket a tanácsadó. Megkérdezték erről Iidzsimát is, de nem kaptak egyértelmű választ.
Egy politikai elemző, Acuo Ito szerint az NTV letiltásával akartak üzenni a többieknek, elkerülendő a jövőbeni „szükségtelen” történetek közlését.
Iidzsima 1972, vagyis a parlamentbe kerülése óta segíti Koizumit. Ő vezette be a napi csoportos interjút, és megengedte a sportmagazinoknak a sokkal lazább témákról való kérdezősködést – ellenben a korábbi gyakorlattal.
Ám a telefonhívással átlépett egy vonalat. A következő nap az NTV kiadott egy közleményt: „Bár a probléma megoldódott, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy kizának bennünk egy diplomáciai eseményről egy bizonyos híradás miatt. Az ilyen viselkedés ellentétes a híradás szellemével, korlátozza az emberek információhoz való jutásának jogát és a sajtószabadság ellen van.”
Takaaki Hattori médiaszakértő szerint az eseményeknek nem lenne szabad így befejeződni:
– Ezt az esetet hívhatjuk a média megfélemlítésének. Koizumi köteles megmagyarázni Iidzsima tetteit. Ha megtarthatja állását, fennáll a veszély, hogy a jövőben további hasonló lépéseket tesz.

Asahi Shimbun

Related posts