Internetes szóváltás után késelte meg barátnőjét a kislány

A keddi iskolai gyilkosság megrázta egész Japánt, a szerdai lapok hosszan elemezték a szaszebói esetet, a japán miniszterelnök megdöbbenésének és értetlenségének adott hangot az esettel kapcsolatban. A 12 éves kislány fiatal kora miatt nem kerülhet börtönbe.
Meggyilkolta osztálytársát egy hatodik osztályos kislány Japánban, egy dél-nyugati város általános iskolájában. A 12 éves gyilkos egy barkácsolás céljaira szolgáló, visszahúzható pengéjű papírvágó késsel szúrta és vágta meg többször az áldozatot az osztályteremben, miközben a többi gyerek ebédelt.
A gyilkosság megrázta egész Japánt, a szerdai lapok hosszan elemezték a szaszebói esetet, találgatták a kiskorú gyilkos indítékait, és összefüggéseket kerestek a korábban történt hasonló tragédiák között. A közelmúltban ugyanis már két olyan bűntény is történt Japánban, amelyet kiskorúak követtek el. Tavaly nyáron Nagaszakiban azzal vádoltak egy 12 éves kisfiút, hogy egy négyéves kislányt elrabolt, megerőszakolt és megölt. Kora ősszel pedig Okinawnán egy 14 éves fiú agyonverte egy 13 éves osztálytársát. 1997-ben is országos felzúdulást keltett, amikor egy 14 éves fiú megölte 11 éves társát, majd levágta a fejét, és azt az iskola kapuja elé helyezte. Akkor a parlament haladéktalanul 16-ról 14 évre szállította le a büntethetőség korhatárát Japánban – írja a BBC.
Halálos post
A pontos történtekről egyelőre keveset lehet tudni, az AFP japán forrásokra hivatkozva annyit közölt, hogy feltehetőleg egy internetes szóváltás fajult gyilkosság a két barátnőként számontartott lány között. A rendőrség még vizsgálja a gyilkos tinédzser motivációit, a Japán Műsorszóró Társaság (JBC) úgy értesült, hogy Satomi Mitarai, a gyilkosság áldozatául esett 11 éves tanuló azért halt meg, mert barátnője weboldalán olyan hozzászólást (post-ot) írt, amivel kiváltotta a lány haragját. A bejegyzés miatt kitört veszekedés végén több sebet is ejtett osztálytársnője nyakán a weboldal gazdája. A vérbefagyott testre egy tanár lelt rá, miután a véres ruhájú iskoláslány visszatért az osztályterembe. Amikor a mentők kiérkeztek a helyszínre, az áldozat már nem élt.
A rendőrség előállította a támadót, akinek személyazonosságát a japán törvények értelmében nem fedték fel. Az őrizetbe vett kislány könnyeivel küszködve ismerte be tettét, és csak annyit hajtogatott, hogy „sajnálom, sajnálom” – számolt be a sajtónak a rendőrség szóvivője.
A felnőttek felelőssége
Junicsiro Koizumi, japán miniszterelnök megdöbbenésének és értetlenségének adott hangot a parlamentben: „el sem tudom képzelni miképp végződhet gyilkosságal egy konfliktus két általános iskolás kislány között”. Az AFP-nek nyilatkozva a felnőtt társadalom felelősségét firtatta a miniszterelnök, a gyermeknevelési módszerek komoly felülvizsgálatára utalva. A Yomiuri vezércikkében azt hangsúlyozta, hogy „meg kell értetnünk gyermekeinkkel az emberi élet fontosságát”.
Satomi Mitarai gyilkosa feltehetőleg a fiatalkorúak bírósága előtt felel majd tettéért, a 12 éves kislány fiatal kora miatt nem ítélhető börtönbüntetésre – közölte a Kyodo hírügynökség.

index

Related posts