Interjú a 6 danos Shihan Borza Józseffel

Shihan Borza József 6. dan vizsgát tett, sikerrel! A mester a Matsushima csoport hazai vezetője, és 47 évesen is bizonyította kivételes felkészültségét.

Borza József 1978 január 17-én húzta magára először a varázslatos Kyokushin „egyenruhát”. Kiváló eredményeket elérve, kimagaslóan versenyezve jutott el a mesteri szintre és 1983 július 3-án 1. danos vizsgát tett. A Sosai halála utáni szakadások után megalakította saját hazai szervezetét Oyama Kyokushin Karate Szervezet néven.

Image

A Shihan tavaly értesült róla, hogy vizsgát tehet a következő fokozatra.

Mivel folyamatosan edzésben van, nem változtak sokat a hétköznapjai, bár még egy kicsit nagyobb lendülettel kezdett tréningezni. A világon sem sokan, de Magyarországon még senki nem vizsgázott erre a magas fokozatra. (Akinek ilyen fokozata van az országban, azoknak adományozták a 6. dant.)

A Szaku magazin rövid interjút készített a mesterrel a vizsgáról és az Európa-bajnokságról.

– Osu, Shihan! Először is szívből gratulálunk a Szaku és a Kyokushin társadalom nevében!

– Köszönöm szépen, nagyon aranyosak vagytok.

– Mióta készültél a vizsgára?

– Tavaly tudtam meg, hogy vizsgázhatok, azóta készülök. Mondjuk folyamatosan jó kondícióban vagyok, de tudod, nálam ez preztizskérdés volt. Igyekeztem mindent megtenni.

Nálunk ilyen fokozatra több ország javaslata kell ahhoz, hogy valaki felállhasson.

– Kancho Matsushima legendásan kemény erőnléti tesztek alá veti a vizsgázókat.

– Közel 1,5 óra kézállás, kézenjárás, nagyszámú fekvőtámasz, felülés, guggolás. 30 kg-mal kellett nyakból nyomni, illetve különböző felületeken fekvőtámaszt nyomni.

Ezen túl pajzsra kellett 100-as ismétlésekben, különböző ugró rúgásokat, kombinációkat bemutatni.

– Ez volt a vizsga eleje?

– 13-15 óráig volt egy kötelező edzés. Majd kaptunk egy óra pihenőt. Utána kezdtük a vizsgát, ami pontosan 19.45-kor ért véget.

– Mi volt az edzés és az erőnlét után?

– A szokásos 40 perces „japán szisztéma” után technikai kombinációk és katák. A Kancho nagyon szigorúan kéri az ura („hátrafelé”) és a sokugi („rúgásokkal végrehajtott”) formagyakorlatokat, illetve több bonyolult, speciális formagyakorlatot. A küzdelemtől nálam, és egy régi orosz fighternél eltekintett, mert mint elmondta, jól ismer minket.

– Kik vizsgáztak még veled?

– Három fő, 3. danra, egy fő 4.-re és egy 5. danra. Nagyon szigorúan bírálta el a Kancho az eredményeket, de mindenki csak a sajátját tudta ott meg.

Image

– Volt közgyűlésetek is.

– Igen. Az európai vezetői pozíciót igen adminisztratív munkának ítélte meg a Kancho. Jobban szerette volna, ha sokkal szakmaibb munkát látnának el. Végül az európai szövetség technikai igazgatójává és európai főbíróvá választottak. Így jövőre mi rendezzük a nemzetközi edzőtábort, ami Miskolcon lesz, és nagyon sok ország már most jelezte a részvételét.

Meghívást kaptam továbbá edzőtáborok vezetésére Görögországba, Olaszországa és Iránba, ahová márciusban utazom.

– Gratulálunk!

– Köszönöm szépen.

– Mit gondolsz az Európa-bajnokságról?

– Nyílt verseny volt, nagyon sok ország képviselte magát. Nagyon színvonalas, fantasztikus küzdelmeket láttunk, szinte egytől-egyig. Nagyon jó volt a bírói munka is.

Szinte minden szervezet indult. Jó volt látni, hogy mindenki egyformán szurkolt, tapsolt vagy gratulált akármelyik szervezet versenyzőjének. Ez nagyon szép és nagy dolog.

– Osu, Shihan! Még egyszer gratulálunk, a csapat szerepléséhez is. További sok sikert!

– Osu. Köszönöm szépen!

Stefanovics József

 

A fotók a vavalyi világbajnokságon készültek

Related posts