Földrengés közeledik — a cél: 2006-ra minden háztartásban általánossá tenni a jelzőr

 

A jelzőrendszer a nagy földrengések kitörésekor létrejövő vibrálást előrejelzi és közvetlenül e vibrálás megérkezése előtt az internetre csatlakozott átlag háztartásokban hangjelzéssel figyelmeztet, így nagy segítség az időben történő menedék-keresésben. A találmány gyakorlati használata áprilistól folyik Tokió és környékén, körülbelül 300 háztartásban. Éjszaka automatikusan bekapcsol a világítás, az egyben az ajtókulcs szerepét betöltő szerkezetek stb. fejlesztése is halad. A kedvező tapasztalatok hatására 2006-ra már azt tervezik, hogy minden háztartásban hétköznapi készüléknek számít majd.

ImageA mesterséges intelligencia-technológián alapuló Ipari Egyesület (japánul Densidzsóhógidzsucu Szangjó Kjókai) által bemutatott tervek szerint a társaságok és a lakóházak, a főbb energia-vállalatok stb. együttműködésével és a Meteorológiai Ügynökség  szponzorálásával széles körben folytatódnak a kísérletek.

A jövőben a földrengés előtti cunami, a góu (nagyon heves esőzés) stb. előtti jelzéseket a mobiltelefonra továbbító rendszer kutatása is megindul.

A jelzőkészülék fejlesztése azzal van kapcsolatban, hogy az oszakai és kóbei katasztrófák és a Niigata prefektúrabeli csúecui földrengés a lakóházakban óriási károkat okozott; a jövőben ennek megelőzése céljából indultak meg a kutatások.

A kutatáshoz illetve kísérletekhez a fent említett cégen kívül a Szekiszui House és a Daiva house gyáripari cégei, az Oszakai Gáz stb. csatlakozott. Az oszakai Szekiszui és a tokiói Daiva társasházaiban és különálló lakóházaiban megköveteli a jelző használatát.

A találmány működése: A földrengés kitörésekor keletkező kis rezgés a kitörés helyétől távolodva egyre nagyobb lesz, a kettő állapot közötti különbség és a táv megtételéhez szükséges időt figyelembe véve az előrejelzést a közvetítő eszközre küldi. A kísérletben résztvevő összes háztartásba elhelyeztek egy személyi használatra készült beszélőt, mely az interneten az interneten érkező információt, a Meteorológiai Ügynökség gyors közleményét
hangosan hirdeti: „A hatos erősségű rezgés egy perc múlva érkezik!” vagy „10 másodperc múlva érkezik!”
Előfordulhat az is, hogy a földrengés pontosan az adott hely alatt tör ki. A fő cég munkatársa így nyilatkozott: „Mivel erre is felkészültünk, a jelző ilyen utasításokat ad: ”10 másodpercen belül meneküljön ki a házból!”- Ezért sürgetjük azt, hogy a kísérleti fázison túljutva a valós életben is használni lehessen a jelzőrendszert.”

Kyodo

Related posts