Exkluzív japán szépségtrükkök

Nemrégiben jöttem rá, hogy a környezetemben élő japánok miért nem mosolyognak fényképezkedéskor: így tudják elrejteni ráncaikat. És tényleg működik. Magam is rájöttem, ha egyáltalán nem mosolygok, tíz évvel fiatalabbnak tűnök. Sajnos ezt viszont nem engedhetem meg magamnak, úgyhogy kénytelen vagyok továbbra is boldog vénségnek mutatni magam – ami amúgy is vagyok.

Az ember általában akkor jön rá, mennyi ránca van ha lát egy fotót saját magáról: ,,Nem is tudtam, hogy három állam van!” és ,,Látod azokat az árkokat a szemem sarkában?” Veszélyesek. Olyan göröngyösek, hogy még egy légy is felbotlik bennük. Ha ez így megy tovább, figyelmeztető táblákat kell magamra ragasztanom, különben még valaki elesik a ráncaimban.
A ráncelrejtő elméletem egyszer ott bukott el, hogy egy kis igazolványképet csatoltam annak a szórólapnak az anyagához, ami egy előadásomat reklámozta volna. A nyomdászok szerint túl kicsi volt, így a kis igazolványképemet az ezerszeresére nagyították és kénytelenek voltak több példányban sokszorosítani, de az arcom egyiken sem volt teljes. A reklám így is sikeres volt… A városban egymással versenyeztek az emberek, hogy ki tudja előbb összegyűjteni és darabokból kirakni a plakátomat.
Mostanra a szarkalábaim is olyan nagyok lettek, mint egy állam csillaga az USA zászlaján. Ebből kiindulva én is lehetnék az Egyesült Államok új jelképe. Csak tégy a hátam mögé egy amerikai zászlót. A ráncaimmal és a szarkalábaimmal tökéletesen bele tudnék olvadni a háttérbe.
Emlékszel még az 1960-as években rajzolt mosolygós sárga fejecske jelére? Annak hogyhogy nincsenek ráncai? Csodálkozom, hogy Harvey Ball (a smiley alkotója) nem készített külön ázsiai verziót. Ehelyett Japán importálta a nyugati, lehetetlenül fiatalnak tűnő, ránctalan verziót.
Az internet egyik áldása, hogy senki sem tudja a korodat. Az e-mailekbe írt smileyk pedig szintén nem ráncosak. <img title=”Smile” alt=”Smile” src=”plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-smile.gif” border=”0″ />Tisztelem azokat a japán nőket, akik képesek életük végéig megtartani középkorú szépségüket, és tudatosan távol tartják magukat a felesleges kilóktól. Nekik kellene példaképül szolgálniuk az amerikaiaknak, akik általában semennyi energiát sem fektetnek testük karbantartásába. Japánban a jó kinézet a büszkeség forrása.
A japánok reagálnak a leggyorsabban diétával, ha észrevesznek egy-két fölös kilót. A hazámban az emberek akkor kezdenek a diétán gondolkodni, amikor már 20 kiló súlyfeleslegük van. És továbbra is csak gondolkodnak rajta… Nem úgy mint Japánban: Száraz a bőr az arcodon? Diétázz és egyél avokádót! Elnehezíti a szemed a túl sok szempilla? Fogyj onnan is!
A japán nők eléggé furcsa szépségápolási szereket is használnak. Egyik nap láttam egy butikban egy feliratot: ,,Legyen Önnek is olyan az orra mint Kleopátrának!” A lényeg az, hogy 21 órával a felkenés után ,,Az Ön orra olyan lesz, mint az új!” Ha szeretnénk az arcunkról fogyni, kaphatunk külön műanyag tapaszokat erre a célra, vagy arckicsinyítő pakolásokat, amik a fürdés végére kisebb fejet varázsolnak nekünk. És mindezt csak 2000 jenért! Ugye milyen csodálatos?!
Ha az arcod nem mozog eleget, próbáld ki a ,,Pofi Fitneszt”! Ennek az a lényege, hogy egy ajakra akasztható kis súlyzót emelgetünk a szánkkal. Az ötlet Keizo Miurától származik, aki nem röstellt 102 évesen diétába fogni, és megesküdött rá, hogy a fiatalos kinézetének forrása a rendszeres szájtorna, amivel a mosolyizmokat és az orcáit is fitten tartotta. Kíváncsi vagyok, hogy az erőltetett mosolygás is ugyanilyen hatással van-e?
A japánoknak más módszerük is van arra, hogy fiatalnak tűnjenek. Az egyik megoldás, hogy távolabb állsz azoktól akiknek kamera van a kezükben. Ha valaki mégis le akarna fényképezni az ,,Up shinai de!”(Kérlek ne túl közelről!) kéréssel könnyedén uralhatod a helyzetet. (A japánok az up szót használják a kamerával való közelítésre.)
Majdnem minden japán fotósnak az a szokása, hogy minél közelebbi képet akar készíteni. Nem értem, miért. Talán mellékállásban a szarkalábakat tanulmányozzák. Van egy biztos szabályom az ilyen esetekre is: Minden méter távolsággal tíz évvel fiatalabbnak fogsz látszani a kész fotón.
De egy dolog biztos. Tudod mi a tripla áll? (A toka és az áll ráncosságától olyan, mintha három egymásra nőtt álla lenne az embernek.) Nos, a felvételen a három állból hat lesz.De ne aggódjunk ha az operatőr vagy a fotós fura pózokban kezd el minket filmezni. Egyszer egy tévéműsorhoz filmeztek, és amikor újranéztem az epizódot, igencsak meglepődtem: amikor elfordultam a kamerától, egy darab fehér gézlap volt a hátamra ragadva. Forgatás közben nem akartak ezzel zavarba hozni, így a kamerakezelő a fura mozgásával akarta kiküszöbölni ezt a problémát.
Ha mindegyik módszert kipróbáltad és 80 éves létedre még mindig nem tűnsz fiatalnak (valamint még mindig nincs Kleopátraszerű orrod), próbáld ki ezt az utolsó japán szépség trükköt: Uguiso no fun, vagyis porított fülemüle ürülék :)*
(*Régen a gésáknak ez volt a titkos szépségszerűk, használtak fülemüle és fecskeürülékből készült krémet,ami állítólag nagyon jól tisztán és fiatalon tartotta a bőrt. Japánban a mai napig fellelhető.)

Related posts

Kommentelj