Érintés nélkül azonosító rendszer

A Fujitsu Ltd. kifejlesztett egy olyan biometrikus azonosító rendszert, amely úgy ismeri fel az előtte álló személyt, hogy megvizsgálja a tenyerében futó erek hálózatát.

Ezidáig a hasonló rendszerek műkdtetésekor – melyek a vérerek mintázatát vizsgálták mindig meg kellett érinteni a berendezést – a mostani változatnál erre
nincs szükség – állítja a cég szóvivője. Ez igen fontos tényező, a cég

ugyanis úgy véli, hogy mivel nem lépnek fel higiéniai problémák, könnyebben elterjed majd az új szerkezet.
A készülék még idén a boltokba kerül.
A biometrikus technológia a személy fiziológiai tulajdonságait analizálja. Ilyenek lehetnek az írisz, ujjlenyomat, hang és más tulajdonságok. Ezek jelentősége azóta nőtt meg, hogy a hagyományos védelem – jelszó, kódszám vagy azonosító kártya – több területen könnyen támadhatónak tűnik.

– Az ujjlenyomatokhoz hasonlóan a tenyérben futó vérerek mintázata is egyedi, ráadásul a mérettől eltekintve egész életünkben változatlan. Mivel a bőr alatt futnak, mások elég nehezen tudják megszerezni a célszemélytől mondja egy vállalati alkalmazott.
A rendszer jelenleg 1 százalékban utasít el helyes tenyeret és mintegy fél százalékban fogad el hamis tenyeret. Infravörös technológiát használ, az egyes érhálózatokat pedig adatbázisban tárolja.
A készüléket a legkülönbözőbb helyzetekben lehet használni, a távolsági és fényviszonyokhoz automatikusan alkalmazkodik.

Yomiuri Shimbun

Related posts