Elengedi Észak-Korea az elrabolt japánok gyerekeit

Észak-Korea hozzájárult, hogy a hidegháború éveiben elrabolt és két éve hazatelepült japán állampolgárok öt gyermeke kövesse szüleit a szigetországba. A japán kormányfő szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető szombaton közölte: atomfegyvermentes Koreai-félszigetet akar.

A hidegháború idején elrabolt japán állampolgárok hozzátartozóinak sorsáról tárgyalt szombaton Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök és Kim Dzsong Il észak-koreai államfő az észak-koreai fővárosban. A vezetőknek sikerült megállapodniuk arról, hogy a 2002. októbere óta már Japánban élő öt egykori fogoly hozzátartozói, összesen 8 ember, haladéktalanul Japánba utazhatnak. Egy japán külügyminisztériumi illetékes szerint Tokió 250 ezer tonna élelmiszersegély és 10 millió dollár értékű egészségügyi felszerelés szállítására tett ígéretet.

Koidzumi Dzsunicsiro első alkalommal 2002. szeptemberében járt Phenjanban. Ezen a korábbi látogatáson ismerte be először Kim Dzsong Il, hogy a hidegháború éveiben észak-koreai ügynökök tizenhárom japán állampolgárt elraboltak, hogy elősegítsék kémek kiképzését. Két házaspár és egy feleség – akik az elraboltak közül Phenjan szerint még életben vannak – engedélyt kapott 2002 októberében, hogy „átmenetileg” visszatérjenek Japánba. Családtagjaik – hét gyermek, illetve egy amerikai nemzetiségű férj – Észak-Koreában maradtak.

A japán kormányfő szerint a megállapodás áttörést jelenthet a két ország kapcsolatában. Koidzumi Dzsunicsiro a találkozó után tartott sajtóértekezletén azt mondta: „a korábban ellenséges viszonyban álló két ország kapcsolatai idővel barátivá válhatnak, ennek egyik jele az elrabolt állampolgárok ügyében folytatott sikeres együttműködés is.” Koidzumi szerint a 90 perces megbeszélésen Kim Dzsong Il közölte: atomfegyvermentes Koreai-félszigetet akar és megerősítette a ballisztikus rakéták indításának moratóriumát.

Elemzők szerint a Tokió és Phenjan közötti kapcsolatok javulása előrehaladást jelentene az észak-koreai atomfegyverkezési programról Washingtonnal folytatott nehézkes tárgyalásokon is. A tárgyalássorozaton atomfegyverprogramja felszámolására próbálják rábírni az ázsiai kommunista államot.

MTI

Related posts