Citromos csirkefalatkák
Hideg előétel, nyári melegben könnyű ebéd.
- 2 csirkemell kicsontozva, bőr nélkül
- 6 fej shiitake gomba
- 1 közepes citrom megmosva, szeletekre vágva
- 2-3 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 kanál chiliszósz
- 3-4 salátalevél
- 3 kanál citromlé
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 2 kanál cukor
- 1 kanál olaj a sütéshez
- 1 kanál kukoricakeményítő, 2 kanál hideg vízben elkeverve
Főzd két percig a csirkemellet sós vízben. Vedd le az edényt a lángról, és hagyd, hogy a hús a folyadékal együtt hűljön ki.
Amíg a csirke hűl, áztasd be a gombát langyos vízben. Ha megpuhult (15-20 perc), távolítsd el a kemény szárat.
Vedd ki a csirkét a léből. Keverd el a citromlét és cukrot 3-4 dl csirkelében. Egy lapostányérra helyezd el a salátaleveleket, és tedd rá a falatokra vágott csirkét. Tedd a hűtőbe.
Egy lábasban hevítsd fel az olajat. Mielőtt füstölni kezd, add hozzá a gyömbért és a csíkokra vágott gombát. Egy percig süsd nagy lángon, majd öntsd hozzá a csirke levét. Forrald fel, add hozzá a citromkarikákat, majd keverd el benne a keményítős vizet. Addig kevergesd, amíg besűrűsödik. Hagyd kihűlni, merd rá a csirkére. Tálaláskor hitsd meg pár csepp szezámolajjal.