Buddha születésnapja

Május 12-én tartja Buddha a szülinapját. Ne mondd, hogy megfeledkeztél róla! Még egy lapot sem küldtél neki? Se ajándékot? Nos, ne érezd magad túl kényelmetlenül: én is megfeledkeztem róla. Szerencsére 12-én reggel hangosbemondó kürtölte világgá, hogy „Figyelem, Siraisi sziget lakói, ma van Buddha születésnapja. Kérem, tegyék tiszteletüket a templomban.”

Boldog szülinapot,
Boldog szülinapot,
Boldog szülinapot, kedves Buu-ud,
Boldog szülinapot.

Buddha most lépett 2571. évébe, nagyjából – plusz/mínusz pár évszázad.

A nyitott ház-típusú születésnapi partit nagyon polgárinak éreztem – csak ugorj be a templomba, amikor ráérsz.

Úgyhogy felmentem a templomba tiszteletet tenni. Egy kis szentélyt díszítettek fel, szent születésnapi hozzávalókkal: egy babafürdető káddal, merőkanállal és adománygyűjtő dobozkával.

Az oltáron részt vettünk „Buddha megfürdetésében”, amely az elnevezés ellenére nem azt jelenti, hogy Buddha személyesen besétál az ofuróba.

Nem, ehelyett egy apró Buddha-szobor kerül a „baba-mosdótálba”, amelyet amacsával, azaz édes teával töltöttek meg. Szigetünk buddhista papja szerint az amacsa azt az édes esőt jelképezi, amely akkor esett a Földre, amikor Buddha megszületett. A Buddha-szobor egyik keze az ég felé, a másik a földre mutat.

Buddha fürdetéséhez fogod a merőkanalat és háromszor amacsát öntözöl a fejére. Buddha, aki évente csak egyszer fürdik biztosan nagyon tisztának érezheti magát a születésnapján.

Tisztaság-ajándékot adunk Buddhának, mert cserébe segít megszabadulni a gonosz gondolatoktól, az irigységtől és a tudatlanságtól. Buddha születésnapja jó alkalom arra is, hogy röviden megemlékezzünk életéről.

Buddha nem Buddhaként született, természetesen. Sok híres emberhez hasonlóan ős is azután válaszottt magának nevet, miután már megszerzett egy bizonyos hírnevet. Eredeti neve Szidhárta volt. Hívhatjuk röviden Sid-nek is.

Sid Nepálban, Lumbiniban született hercegként. 29 éves koráig a palotában élt, elzárva a külvilágtól. Semmit sem tudott a falakon túl élő szegényekről, az elnyomottakról és a betegekről. Egy alkalommal elkapta egy idős ember pillantását, és úgy döntött, hogy otthagyja a palotát és megkeresi az élet értelmét. Az élet értelmét nem palotákban szokták megtalálni.

És valóban, Sid a természetben, egy fa tövében lelt rá az élet értelmére. Itt érte el a megvilágosodást és kidolgozta a következő tudományos képletet: Nirvána = egy db. fa + 49 nap meditáció.

Nem tudom, próbált-e Sid juhar- vagy fenyőfa alatt meditálni, de az a fa – amit ma Bódhinak hívnak – működőképesnek bizonyult. Hat évig dolgozott e fenti képleten, bizonyára számos dolgot kipróbált már. A 49. napon valószínűleg arra gondolt üldögélés közben, hogy „ok, ha ma se világosodom meg, átülök egy másik fa alá, még ha csak egy csemete is!”.

A megvilágosodás után Sid felvette a Buddha nevet, amely azt jelenti: „a felébredt személy”.

Ezzel az új formulával szinte bárki elérheti a megvilágosodást. Mivel azonban a legtöbb ember nem tud kivenni 49 napos szabadságot, azt tanította nekünk, hogy úgy is el lehet érni a megvilágosodást, ha szolid életet élünk és elkerüljük a kapzsiságot, a vágyakat és megértjük elménk igazi természetét.

Azt mondta, hogy a szenvedést tudatlanságunk okozza, amely a ránk rakódott és belénk vésődött rossz élményeinkből táplálkozik. Ha meg tudunk ezektől szabadulni, eltűnik a szenvedés is.

Azt javasolta az embereknek, hogy érjék el ezt az állapotot a helyes megértéssel, gondolkodással, beszéddel, tettel, életmóddal, erőfeszítéssel, meggondoltsággal és összpontosítással.

Amikor Buddha elhunyt, testét elhamvasztották és hamvait világszerte emlékművekben őrzik. Az egyik ilyen hely a legenda szerint az a thai típusú buddhista templom, amely itt, Siraisi szigetén áll. A templom minden november 15-én megnyitja kapuit és ilyenkor az emberek tiszteletüket tehetik a szent helyen.

A hangosbemondó pedig gondoskodik arról, hogy ne feledkezzünk meg róla.

Amy Chavez

Related posts

Kommentelj