Bizottság vizsgálja: lehet-e nő a következő császár

Egy Koizumi Dzsunicsiro miniszterelnök által összehívott, tanácsadókból álló bizottság úgy döntött, hogy nincs akadálya annak, hogy a következő császár nő legyen. A császárnő utódai is jogosultak lesznek a címre. A bizottság azt is kijelentette, hogy az első utód örökli a krizantém trónt, nemétől függetlenül.

Image

 

A bizottság végős jelentést készít november végéig, amelyet majd hivatalosan is átnyújt a miniszterelnöknek.

Koizumi újságíróknak elmondta: a kormány jövőre javaslatot tesz a Császári Udvar működését szabályozó törvény módosítására.

Ha a módosító javaslatot elfogadják, Aiko hercegnő, Naruhito koronaherceg és Maszako koronahercegnő hároméves lánya hivatalosan is trónörökössé válik.

A bizottságot még korábban hozták létre azzal a céllal, hogy foglalkozzok a trónöröklés kérdésével, amely egyre sürgetőbbé vált, ugyanis negyvben éve nem született fiú a császári udvarban.

A női császárok ellen ugyanakkor többen felemelték szavukat. Tanítók egy csoportja október hatodikán kiadott egy „vészhelyzet-jelentést”, amelyben azért érvelnek, hogy a második világháború után a császári regisztrációból kivezetett családtagokat ismét vegyék fel a csládfára. Egy ilyen lépés lehetővé tenné, hogy férfi kövesse a jelenlegi császárt a trónon. A csoport azt szeretné, ha az utódlás kizárólag férifakon keresztül valósulna meg.

Asahi

Related posts