Azonosító chipet kapnak a japán iskolások

A japán hatóságok úgy döntöttek, hogy a gyermekek megvédésének legjobb módja az, ha nyomon követik őket, ezért az általános iskolás tanulókat rádiós azonosító lapkákkal látták el, valamint leolvasó berendezéseket szereltek az iskolai kapukba és más nagyobb forgalmú helyekre.
A RFID névre keresztelt rádiós azonosító lapkák használatát sokan ellenzik, mert a segítségével elméletileg bárki nyomon követhető, a japán hatóságok azonban pontosan emiatt döntöttek úgy, hogy ilyen elektronikus címkékkel látják el az általános iskolába járó kisgyermekeket.
A Cnet információi szerint az újszerű gyermekvédelmi megoldást először csak egyetlen oszakai intézményben vezetik be kísérleti jelleggel. Az RFID chipeket a gyermekek iskolatáskáiban, névjegyein és ruháin helyezik el, a leolvasókat pedig az iskola bejáratánál és más kulcsfontosságú pontokon helyezik el.
Megnyugtató biztonság
Hasonló rendszert építettek ki idén nyáron a dániai Legolandban: az aggódó szülők az információs irodában rádiós karperecet igényelhetnek, amely folyamatosan követi a gyermek mozgását. A szülők mobiltelefonjuk segítségével bármikor megtudhatják, hol tartózkodik gyermekük: egy adott számra kell szöveges üzenetet küldeniük, és a rendszer automatikusan megküldi a gyermek koordinátáit.
A rádiós azonosító chipeket egyébként főleg áruházakban használják, mert ezzel megakadályozhatják a bolti lopásokat. Az RFID chip a közeljövőben azonban teljesen átvehetik a termékeken megtalálható vonalkód szerepét, mivel sokkal több információ tárolására képes, és több milliárd dolláros megtakarítást eredményezhet a szállítás, elosztás, raktározás és leltározás leegyszerűsítésével.

index

Related posts