Az USA fel akarta használni a császárt a háborús propagandában

A pszichológiai hadviselés amerikai szakértői 1942-ben azt tervezték, hogy a császárt mint a „béke szimbólumát” használják fel, hogy zavart keltsenek a katonai vezetés köreiben – derült ki nemrég titkosítás alól feloldott iratokból.

A pszichológiai hadviselésért felelős osztály 11 területen kívánt propagandát alkalmazni. Ezek egyike így szolt: „a japán császár békeszimbólumként való felhasználása (óvatos formában, nevének említése nélkül)”.

A 35 oldalas dokumentumot, a „Japán terv”-et 1942 június 3-án írta alá az osztályt vezető ezredes.

Az iratokat, melyek sokáig a CIA elődjénének, a U.S.  Office of Strategic Services tulajdonában voltak 2001-ben oldották fel a titkos minősítés alól, és az amerikai Nemzeti Archívumban talált rájuk Kato Tecuro, a Hitocubasi Egyetem politikatudomány-professzora.

Korábbi tanulmányok szerint a császárt legelőször 1942 decemberébenben említették hivatalos amerikai források „a japánnép egységének szimbólumaként”.

Egy másik, a titkos besorolás alól szintén nemrég feloldott irat arról tanúskodik, hogy Douglas MacArthur tábornok, a Japánt megszálló szövetséges  erők főparancsnoka tudott a tervről. 1942 augusztus 5-én jelentést készített róla, de ebben nem érintette a császárra vonatkozó részt.

A Japán terv létezése fontos adalékul szolgálhat a háború utáni időkben bevezetett rendszer eredetéről. Az ekkor fogalmazott alkotmámy a császárt mint „az állam szimbólumát és az emberek egységét szimbolizáló személy” definiálja.

A Japán terv négy célt követett háborús propagandájában: csökkenteni a japánok harci kedvét, gyengíteni és lelassítani a háborús törekvéseket, hiteltelenné tenni és eltávolítani a katonai parancsnokokat és végül elvágni a szigetországot szövetségeseitől.

A terv „különleges és óvatos javaslatot” tesz arra, hogy a császárt, aki a japán nemzet fókuszában állt „úgy becsüljék, ahogy nyugaton a nemzeti lobogóval teszik, vagyis felhasználható politikai és katonai döntések igazolására”.

„Elképzelhető, hogy a császár mint szimbólum felhasználható a militarista vezetés kritikájában és erősítheti a béke visszatértének esélyét. Ha sikerrel járunk, ez egyúttal azt is jelenti, hogy széles körben gyengülhet a császár istenségébe és érinthetetlenségébe vetett hit” – írták a tervben.

The Japan Times

Related posts