Az elmúlt 25 évben 2004-ben a legmagasabb a halálbüntetést hozó ítéletek száma – 42 eset

Az egész országban a helyi, felsőbb és a legfelsőbb bíróság által idén kiszabott halálbüntetések száma 42-re emelkedett, ami a különböző bíróságok adminisztrációja szerint 1980 óta a legmagasabb, a tavalyinál 12-vel több. 1980-tól 2000-ig a halálos ítéletek száma 6-26 között mozgott, ez 2001-ben és 2002-ben 30-ra emelkedett, és idén tovább emelkedett.

 

A Legfelsőbb Bíróság és az igazságügy adminisztrációjával foglalkozó hivatal statisztikái és évi jelentése szerint az idei halálbüntetéses ítéletek a tokiói, akitai, tojamai stb. 9 körzeti bíróságon és a kusiroi körzeti bíróság kitami helyi bíróságán 14, a tokiói, nagojai stb. 4 felsőbb bíróságán és a hirosimai felsőbb bíróság okajamai helyi bíróságán, a fukuokai felsőbb bíróság mijadzaki helyi bíróságán 15, a Legfelsőbb Bíróság 13 ilyen ítéletet hozott.

 

Aszahara Akiteru (eredeti nevén Macumoto Czidzubu) és társainak óm(tudod, mikor a buddhisták egyik gyakorlata szerint óm-ozol) -sinri-szektás esetében 6 fő lett vádlott (körzeti szinten kettő, felsőbb bíróságon négy), ezenkívül rablógyilkosságok és biztosítási gyilkosságok elkövetői kerültek a vádlottak padjára. Az óm-sinri-szektások közül négyet első fokon életfogytiglanira és csak kettőt ítéltek halálra. Ez is mutatja a felsőbb bíróság szigorúságát.

 

 

A 42 ember közül 37 gyilkos kettő vagy több embert ölt meg, a maradék öt pedig egy-egy 10-12 éves diáklányt.

Idén 15 embernél döntöttek a halálbüntetés végrehajtásáról. Ebből szeptemberre hármat tűztek ki, az iskolában diákmészárlást (Oszakában) végrehajtott Takuma Morimotoékat (2 fő) kivégezték, Harujama Kógen nőket ölő sorozatgyilkos júniusban betegségben meghalt.

Related posts