A zöld teában több van, mint gondolnánk

ImageNemrég friss információkhoz jutottam Jim Hires barátomtól a zöld teáról, melyek megerősítették saját vizsgálataim eredményeit.

A kutatások során megállapítottuk, hogy a zöld tea egyik alkotóeleme, az „EGCG” az egyik legerősebb ismert antioxidáns.

Az antioxidánsok lekötik a szabad gyököket, melyek napsütés, fizikai munka, stressz vagy dohányzás következményeképp létrejött, egészségre ártalmas molekulák. Ezek a szabad gyökök számtalan betegségért, például a rákért és az infarktusért is felelnek. A zöld teában kétszer annyi antioxidáns található, mint a feketében vagy a kávéban, egyszerűen azért, mert másképp dolgozzák fel. A káűvéhoz képest harmadannyi koffein található benne.

A zöld tea elsősorban Kínában és Japánban népszerű, ahol sok betegség – például egyes szívbetegségek és a rák bizonyos típusai – sokkal kevésbé terjedt el, mint nyugaton. Tanulmányok kimutatták, hogy azok az USA-ba emigrált japánok, akik áttértek az amerikai étrendre néhány év elteltével hasonló halálozási adatokkal „büszkélkedhettek”, mint az ott élők.

Az EGCG az egyik leginkább tanulmányozott vegyület manapság. Csökkenti a rossz koleszterin szintjét, a magas vérnyomást, erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a rákot, sőt, még a fogszuvasodás ellen is használ. A legnehezebb az volt, hogy a tea hatásait elkülönítetten kellett megállapítani a vizsgálatok során, valamint az, hogy megállapítsuk: mennyi teára van szüksége egy embernek naponta.

Egyes források szerint naponta egy csésze már elég, mások akár a napi 10 pohár teát javasolják. Egy dologban minden forrás megegyezik: már napi egy csésze zöld tea is sokkal jobb a semminél. Az említett két országban az emberek 4-6 csészével is megisznak a nap folyamán. Nálunk van, aki ugyanennyi kávét fogyaszt.

A zöld tea íze nagyon finom, különösen, ha cukor és más ízesítés nélkül hasonlítjuk össze a kávéval vagy a fekete teával.

Ahelyett, hogy egyik napról a másikra áttérnénk a kávéról a zöld teára, inkább cseréljünk le naponta egy csészét. Lehetőleg a legjobb minőségű teát vásároljuk (inkább igyunk keveset, de az legyen garantált minőségű) és figyeljünk oda a használati utasításban megadott időkre és vízhőmérsékletre.

Figyelmeztetnem kell ugyanakkor az olvasót, hogy a fentiek ellenére a zöld tea nem csodaszer. Ha egészségtelen életvitelt folytatunk, ihatunk bármennyi teát, nem fogja kiegyenlíteni.

A japánok és kínaiak például sokkal többet sétálnak, egészségesebben táplálkoznak (kevesebb állati zsírral és kalóriával), sokkal kevésbé híznak el, és általánosságban is elmondható, hogy egészségesebben élnek. A zöld tea fogyasztása tehát egy erős, egészséges életvitellel párosul. Annyit azonban bizton állíthatunk, hogy naponta egy csésze zöld tea valószínűleg jó ötlet az egészségünk szempontjából.

A kávé és a fekete tea is jó hatással van a szervezetre, persze csak ha nem visszük túlzásba. A jeges vagy forró teában ugyanannyi antioxidáns található.

Dr. Richard T. Bosshardt, Orlando Sentinel

Related posts