A tudósok a föld alá bújnak

Milyen a Föld közepe? Tudósok egy csoportja 2008-ban a probléma mélyére szeretnének ásni.

– A Föld köpenye alatt található a másik határvidék az univerzum után – fogalmaz Taira Aszahiko. Az 59 éves geológus vezeti a nemzetközi Deep Earth Ex ploration nevű programot. Véleménye szerint „ha elég mélyre ásunk, közel kerületünk az élet keletkezésének titkához”.

Image

Taira az új mélyfúrást az űrkutatáshoz hasonlítja. A projekt óriási: „a Csikjú (Föld) egy óriási berendezés. Ebben a hónapban kezdtük építeni; ha elkészül, 130 méteres lesz, vagyis akkora, mint egy 30 emeletes toronyház.”

A fúrót egy tengeri mélyedés fölött engedik a vízbe egy platformról. A tengerfenékbe aztán hét kilométer mély lyukat vágnak.

Taira reményei szerint a lenti körülmények sokban hasonlítanak azokhoz, amelyek közt az élet született. Ha ezt a környezetet megvizsgálják, közelebb juthatnak a válaszhoz. A kutató arra számít, hogy a köpeny közelében is találnak egyszerű élőlényeket, például baktériumokat.

Amikor Taira általános iskolába járt, gyakran töltötte az idejét a tengerparton édesapjával. Az ezrével sodródó kagylóhéjak csodálatos formája lenyűgözte. Középiskolás korában a hajókba szeretett bele. Később megvizsgálta a Sikokun átövelő Simanto-övet és elsőként bizonyította be, hogy a földrengéseket okozhatja két, egymás alá csúszó tektonikus lemez. Meggyőződése, hogy a munka a terepen sokkal fontosabb, mint a könyvek között.

– Japánt tenger veszi körül, lábunk alatt pedig az állandóan változó Föld található – mondja Taira. – Lemaradtunk az űrkutatásban, de ezen a területen én szeretnék világelső lenni – teszi hozzá.

Daily Yomiuri

Related posts