A mindennapos földrengések Japánban

Hamarosan bővülni fognak a Japánban élő külföldiektől származó beszámolók a Szakun – elsőként a Chipango c. blogról közlünk egy írást Japán kisebb-nagyobb földrengéseiről.

Mint mindenki tudja, Japán a földrengések által leggyakrabban sújtott országok közé tartozik. Nem hiába élünk a csendes-óceáni tűzgyűrű szélén! (Tűzgyűrűnek nevezik a Csendes-óceán partjai mentén kialakult szélesebb sávot, ahol a kőzetlemezek mozgása miatt igen gyakoriak a földrengések – a szerk.).

A földrengések szinte már a mindennapi élet természetes velejáróinak számítanak Japánban. Míg Japánban valahol mindennap van egy kisebb földrengés, itt Tokióban szerintem nagyjából hetente egy kisebb rázkódást tapasztalunk. Gyakran előfordulnak akár egy hónapnál hosszabb kimaradások is, időnként viszont több is történik hetente. Épp mostanában négy (kisebb) földrengés volt itt öt egymást követő napon.

Ezek a kisebb, már megszokott földrengések igazából egyáltalán nem ijesztőek. A föld egy kicsit megremeg, bár néha több mint tíz másodpercig, és ezt gyakran kíséri a rezgő tárgyak csörömpölésének a zaja. Néha (leginkább a városon kívül) lehet hallani egy nagyon halk morgásszerű hangot, mintha egy épület, vagy a talaj maga, sóhajtana egy mélyet. Általában ilyenkor csak abbahagyjuk, amit éppen csinálunk, és kivárjuk, hogy vége legyen.

Természetesen Japán alaposan fel van készülve a földrengésekre. Egy nagyobb rengés első jeleinek észlelésekor a Japán Meteorológiai Ügynökség figyelmeztetést küld szét az országban, ami lehetővé teszi, hogy a földrengés előtti maradék pár másodpercben meg tudják állítani a vonatokat, le tudják állítani a gyárakat, és biztonságos fedezékbe tudják menekíteni az embereket.

Tömören a következőképpen lehetne összefoglalni, hogy mik a legalapvetőbb viselkedési szabályok földrengés idején: Ne pánikolj, hanem ülj be egy asztal alá! A legtöbb személyi sérülést az okozza, hogy a leeső tárgyak fejen találják az embereket. És persze emellett még vannak azok az esetek, amikor a rémült emberek kirohannak az utcára és elüti őket az első autó.

A kisebb rengésektől eltekintve, amik igazából semmi kellemetlenséget nem okoznak, van azért mi miatt aggódnunk. A Tokió körülötti területet folyamatosan nagyobb földrengések fenyegetik. Az utolsó ilyen komolyabb eset a Nagy Kantói Földrengés volt 1923-ban, ami több mint 100.000 ember halálát okozta. A történelem folyamán ezek a nagyobb kárt okozó rengések átlagosan nyolcvanévenként követték egymást, ami azt jelenti, hogy már rég esedékes lett volna a következő…

De a Kantói rengések semmik a Tókai földrengésekhez képest, amik a Tokiótól délnyugatra fekvő Tókai nevű területen zajlanak, ahol az óceáni kőzetlemez a szárazföldi lemez alá bukva földrengéseket okoz. Ezek a komoly földrengések nagyjából 110 (+/- 33) évenként következnek be. 156 éve volt az utolsó…

Persze nem tölthetjük minden percünket azzal, hogy lélegzetvisszafojtva várjuk a következő földrengést, készen arra, hogy bármikor beugorjunk a legközelebbi asztal alá. De ezek a dolgok azért mindig ott motoszkálnak valahol hátul az ember fejében. És amikor az apró rengések naponta emlékeztetik a veszélyre, akkor nem is olyan nagyon hátul.

Írta: Chipango (2010. március 17.)

chipango.wordpress.com

Related posts

Kommentelj