A mangaipar is az internetes kalózoktól fél

ImageA képregénykiadók és a mangapiac többi szereplője is egyre gyakrabban hangoztatja az illegális terjesztés melegágyának tekintett internet veszélyeit.

Egyre több fekete házi „kisüzem” állít elő másolatokat a mangákból, majd az interneten villámgyorsan terjeszteni kezdi őket.

– Nem tudjuk, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa-e, de igen valószínű, hogy egyre több ilyen esettel kell számolnunk – mondta Kacurajama Hirosi, a szoftvercégek és jogvédők egyesületétől egy sajtótájékoztatón.

A nemrégi történt esetre utalt, amikor három magánembert tartóztattak le azért, mert az interneten terjesztettek mangákat.

A hazai BSA módszerekre emlékeztető módon az egyesület a rendőrséget és egyes mangarajzolókat is felhasznált, és saját maga segített kinyomozni a 464.jp honlap üzemeltetőjének adatait.

A honlapról már szeptember óta tudtak a hatóságok, a szolgáltató pedig többször figyelmeztette az üzemeltetőt, hogy megsérti a szerzői jogokat.

– Fontos feladat megvédeni a kpépregénykultúrát, hiszen ez meghatározó eleme a japán jövőnek, mint egyfajta intellektuális erőmű – nyilatkozta Jamazaki Sihei, egy mangaművészeket képviselő ügyvéd.

A beszkennelt és interneten terjesztett mangák digitális terjesztése óriási fenyegetést jelent a gyorsan növekvő legális online piacra.

– Becslésünk szerint az online eladások ebben az üzleti évben (mely tavasszal ér véget) elérik a 9 milliárd jent, ebből a képregények 5 milliárddal vesznek részt – mondta Daiki Tecuró a Shogakukan kiadótól.

Azt is hozzátette: a kiadók már a mobiltelefonon és számítógépen olvasható mangákra készülnek.

Japan Times

Related posts