A közvélemény Koizumit igazolja Irakkal kapcsolatban

A Mainichi felmérésében részt vevő emberek több mint fele úgy nyilatkozott: támogatja, hogy a kormány nem hajolt meg a terroristák akarata előtt és nem vonta ki csapatait a háború sújtotta országból.

Az 1095 megkérdezett közül 57 százalék támogatta a kormány álláspontját annak ellenére, hogy az iraki fegyveresek meggyilkolták a japán Sószei Kodát, miután hiába követelték a japán önvédelmi haderő távozását.

Csupán 24% nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem támogatja az iraki missziót. Ugyanakkor a többség, 51% azt szeretné, ha a csapatok december 14-én, mandátumuk lejártakor elhagynák Irakot. Csupán 27% támogatná a határidő meghosszabbítását.

A hétvégén végzett felmérés szerint némileg csökkent a kormány álláspontját támogatók száma az áprilisihoz képest, amikor három japán túsz kivégzésével fenyegettek iraki milicisták. E csökkenés valószínű oka Koda brutális meggyilkolása.

Az áprilisban fogságba esett túszokat sikerült kiszabadítani, miután Koizumi Dzsunicsiro elutasította az emberrablók követeléseit. Akkor még a japánok 65 százaléka állt a kormány mögött ez ügyben.

Mainichi Shimbun

Related posts