A japánok 52%-a nem hisz az amerikai kormányzatnak

A japánok több mint fele nem hisz az USA vezetésének, ugyanakkor az amerikaiak 59 százaléka tartja megbízhatónak Tokiót – derült ki a Kyodo és az AP közös felméréséből.

A második világháború befejezésének hatvanadik évfordulója alkalmából végzett közvélemény-kutatás során ezernél valamivel több nagykorút kérdeztek meg.

A szigetország lakói 1991-ben még sokkal jobb véleménnyel bírtak az Egyesült Államokról, amikor épp véget ért az Öbölháború. Azóta 26 százalékkal romlott az általános megítélés, tükrözve azokat a fenntartásokat, melyet George W. Bush adminisztrációjának egyoldalú külpolitikája ébresztett.

Arra a kérdésre, hogy a hirosimai és nagaszaki atomtámadás szükséges volt-e, a japánok 75%-a nemmel felelt. Az amerikaiak 68 százaléka szerint viszont elkerülhetetlen volt a háború gyors befejezéséhez.

Az amerikai megkérdezettek 81 százaléka választotta a „nagyon kedvelem” és a „valamennyire kedvelem” feleleteket. Ugyanez a szám Japánban csak 68 százalék.

A válaszolók mindkét táborban úgy vélték, hogy a kétoldalú kapcsolatok érintetlenek maradnak, de csupán az amerikaiak 25 és a japánok 3 százaléka véli úgy, hogy javul a két ország viszonya.

A két újság arra is kiváncsi volt, hogy az emberek szerint még életükben bekövetkezik-e még egy világháború. Az amerikaiak 60%-a szerint ez „nagyon”, illetve „közepesen” valószínű. A japánok 35%-a vélekedik hasonlóképp.

Észak-Koreáról az amerikaiak 74 százaléka véli úgy, hogy fenyegeti a világbékét. A japánok 59%-a ért velük egyet.

Eltérő volt még a két ország lakóinak véleménye az amerikai bázisokról Japánban. Az USA lakosainak 74%-a szeretné, ha a bázisok megmaradnának, és 22%-uk szerelné le őket. Japánban mindkét tábor 47%-os.

Az iraki lépésekkel a japánok 56 és az amerikaiak 55 százaléka nem ért egyet.

Az Egyesült Államokban a megkérdezettek 69, a japánok 65 százaléka szeretné a szigetországot a Biztonsági Tanácsban látni.

Ami a gazdaságot illeti, a japánok 54%-a az USA-t tartja a legfontosabb partnerének. Az amerikaiak első számú kedvence Kína, 39%-kal.

The Japan Times

Related posts