A japán haj visszatér eredeti színéhez

Egy eperpiros, homokszínű, sőt, néha metálosan ezüstös évtized után úgy tűnik, a japánok visszattalálnak eredeti hajszínűkhöz.

A világosbarnától a feketéig a japánok világos tincseiket mostanában a természetesebb színekre csrélik. Ebben az országban tízből nyolcan festik a hajuk, egészen sajátos hangulatot kölcsönözve a városképnek.

Egészen tavalyig egyáltalán nem számított különösnek, ha a vonaton csupa szőke japánnal találkoztál. Mostanában sokkal valószínűbb, hogy a barna különböző árnyalataiban – vagyis igazi ázsiai hajszínben – pompázó tömeggel találkozol, legalábbis a Japán Hajszínipari Társaság közleménye szerint.

A változás a múlt év augusztusában kezdődött – mondta Hideo Imai, a társaság elnöke -, amikor Ajumi Hamaszaki popsztár aranyló fürtjeit természetes barnára cserélte. Ez még csak nem is valami új trend, sokkal inkább egyfajta természetes törekvés az egyensúlyra azok által, akik korábban úgy vélték, a hajfestés rendkívül divatos.

– A japánok rájöttek, hogy leginkább a komplexitás kedves számukra – mondta Imai. – Korábban az emberek anélkül festették a hajukat, hogy elgondolkodtak volna, miért is teszik.

A hajszín átfestése a kilencvenes évektől vált népszerűvé, amikor megalkották az új kifejezést: „csapacu” vagyi „teahaj”.

Kezdetben a diáklányok kezdték világosabbra festeni a hajukat egyfajta lázadásként, később aztán a csapacu az összes fiatal nő között divatba jött. Később még az idősek is átvették, majd az évtized közepére megjelentek a sokkoló lila, citromzöld és indigószínű hajkoronák is.

Aztán amikor a buborékgazdaság lehetőséget nyújtott a külföldi utakra és a kulturális csereprogramokra, a szigetország lakóiban feltámadt a vágy, hogy ugyanúgy nézzenek ki, mint a külföldiek. Különösen sokat köszönhetnek a hajfesték-gyártók MAdonnának és Diana hercegnőnek – mondta Imai.

A 32 éves Mucumi Kagaja asszony közelebbről is bemutatja a változásokat. Az elmúlt néhány évben naracsbarna színű hajat hordott, nemrég azonban – látva a sok mexikói kinézetű honfitársat az utcán – fodrásza tanácsára sötét hamuszínre váltott.

A hölgy irodában dolgozik, és 18 éves kora óta színezi fejszőrzetét. Szerinte az új szín még jobban tükrözi egyéniségét, és nem tervezi, hogy világosabb színekhez térne vissza.

– Nem vagyok már annyira fiatal, inkább a természetes, kevésbé rikító hajat választottam – mondta.

Az új kinézet több milliárdos kárt okozott az iparágnak. Az ezer tagot számláló társaság adatai szerint a hajfesték-forgalom 9 százalékkal csökkent, a tavalyi üzleti évben 102 milliárd jenre.

Imai úr szerint ez annak a jele, hogy míg korábban a rikító színekkel havonta festették a hajukat az emberek, a ma divatos sötétbarna hajhoz elég, ha három-négyhavonta ruháznak be egy doboz színezékbe.

Néhány hajfesték-gyártó máris becsődölt, mások próbálnak áttérni a sötétebb színekre, illetve Kínára kacsintgatnak, hátha exportálni lehet a zöld haj divatják a kontinensre.

Kyodo

Related posts