A hatóságok szerint a chipgyártó törvényt sért

A japán versenyhivatal (Fair Trade Commission) szerint a világ legnagyobb processzorgyártójának helyi leányvállalata monopóliumellenes törvényeket sértő üzleti taktikákat alkalmazott riválisai háttérbe szorítására.

Az Intel – állítja a hivatal – 2002 májusa óta jelentős kedvezményeket ad az öt vezető japán számítógépgyártónak – az NEC-nek, a Toshibának, a Hitachinak, a Fujitsunak és a Sonynak – annak fejében, hogy azok eltekintenek az Advanced Micro Devices mikroprocesszorainak felhasználásától. A cég egyelőre csupán figyelmeztetést kapott, de ha nem változtat a kifogásolt gyakorlaton, bírósági eljárás elé néz.

A chipgyártó visszautasította az FTC-jelentést, és jelezte: aggályosnak tartja, hogy a hivatal nem a nemzetközi trösztellenes normáknak megfelelően járt el és olyan esetben is beavatkozott, amikor a fogyasztók jogai nem sérültek. Mint közölték: az Intel továbbra is úgy hiszi, üzleti gyakorlata törvényes és tisztességes. A vállalatnak tíz napon belül kell hivatalos választ adnia a figyelmeztetésre.

A Gartner Dataquest adatai szerint az AMD piaci részesedése Japánban a tavalyi év utolsó negyedévében 10 százalék volt, míg 2002 második negyedében még 25 százalékon állt.

Nem ez az első alkalom, hogy a japán versenyhivatal egy it-óriásvállalatot figyelmeztet: tavaly júliusban a Microsoftot dorgálták meg a monopóliumellenes törvények megsértése miatt.

IT NEWS

Related posts