A Denso bővíti magyarországi autóalkatrész-gyárát

A Denso Corp. 95 millió eurót fektet be, hogy bővítse közös nyomócsőgyártó kapacitását. A befektetésért cserébe állami támogatást kapnak – jegyezte meg a cég szóvivője.
A székesfehérvári üzem bővítése, ahol a Denso dízel injektor-pumpákat is gyárt 1000 új munkahelyet jelent. Ezzel az éves, jelenleg 300000 darabos termelés 2006-ra 700000-esre nő.
A közös nyomócsőrendszer, amely elektromechanikus vezérlővel szabályozza a motorba fecskendezett üzemanyag mennyiségét csökkenti a károsanyag-kibocsátás mértékét főleg a Toyota és a Ford gyárak autóiban kerül beszerelésre.
A Denso nem közölte, milyen állami támogatásra számítanak magyar kormánytól.
A Népszabadság a bejelentés idején egy cikkben azt írta, hogy a kormány nyolc külföldi cégnek kíván támogatást adni, összesen mintegy harmincmilliárd forint értékben, hogy a többi EU-tagállammal folytatott versenyben magához tudja vonzani a működő tőkét.
Magyarország már aláírt egy szerződést a német Bosch-sal, amely 2006-ig további 150 millió eurót fektet be itteni gyárába, valamint az amerikai olajóriás Exxon Mobil-lal, amely regionális szolgáltatóközpont felállítását tervezi hazánkban.
Az új uniós tagok évek óta versenyeznek egymással a multinacionális cégek befektetéseiért adókedvezmények, támogatások és olcsó, képzett munkaerő kínálásával.
A külföldi tőkebefektetők különösen fontosak Magyarország számára, amely magas deficittel küzd.

Reuters

Related posts