A bálnavadászatért lobbiznak a japánok Magyarországon

Egy japán delegáció lobbizott a napokban a Környezetvédelmi Minisztériumban, azt akarják elérni, hogy Magyarország álljon a bálnavadászok oldalára, vagy legalább mutasson passzivitást a bálnavadászati tanácsban. A Greenpeace szerint a japánok különféle kedvezményekkel, segélyekkel próbálják magukhoz édesgetni a vadászatot ellenzőket. A Külügyminisztérium szerint Magyarország elkötelezetten bálnapárti.

A világ legnagyobb bálnavadászflottájával rendelkező Japán nem tett le arról, hogy megfordítsa a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsban (IWC) számukra kedvezőtlenül alakult szavazati arányokat. Az ötvenegy tagból huszonhatan a vadászat ellen, huszonöten mellette szavaznak. Lobbicsapatuk a napokban meglátogatta a szervezethez nemrégiben csatlakozott Magyarországot is.

Úgy tudjuk, a héten egy japán delegáció vendégeskedik Magyarországon, és sorra járja a minisztériumokat, hogy megpróbálja késleltetni a tanácshoz csatlakozó okirat elküldését. Mindezt azért, hogy Magyarország ne tudjon részt venni az idei nemzetközi fórumon, illetve ha mégis ott lesz, ne szavazzon a bálnák védelmében. A környezetvédelmi tárcától megtudtuk, náluk már járt a delegáció, és a napokban ismét ellátogatnak a minisztériumba. A Japán Nagykövetség nem tud arról, hogy kormányzati delegáció lenne hazánkban az ügyben, azt viszont nem zárták ki, hogy „szakemberek, vagy magánemberek” lobbiznának a bálnavadászat mellett.

A külügy késlekedik

Magyarország februárban csatlakozott a tanácshoz, és noha az erről szóló kormányrendelet nem tesz említést a magyar álláspontról, Tóth Tamás külügyi szóvivő az Indexnek elmondta, az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében és az EU-val azonosan vallott külpolitika miatt hazánk egyértelműen ellenzi a bálnavadászatot. Ugyanakkor tény, hogy a Külügyminisztérium eddig nem küldte el a csatlakozó okiratot, így egyelőre nem szavazhatunk a tanácsban.

Tóth Tamás szerint a az EU-csatlakozás miatt csak ezekben a napokban juttatják el az IWC-hez a csatlakozó okiratot. A késlekedést egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztviselő azzal indokolta, hogy az elmúlt hónapokban Magyarország nem akart konfliktust Japánnal, de EU-tagként már erősebb ellenállást tanúsíthat az ügyben.

Megvásárolják a szavazatokat

Japán mindent megtesz azért, hogy maga mellé állítsa a tanács „gyenge” tagjait. Néhány hónapja a Greenpeace azzal vádolta a japán kormányt, hogy a külföldi fejlesztési segélyeket a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsban szavazatok vásárlására költi. Nemes Noéminek, a Greenpeace kampányszervezőjének az Indexnek elküldött közleménye szerint ennek tudható be, hogy például Mongólia, Panama, Guinea, Gabon, Benin, az Ulau-szigetek és Antigua rendszeresen Japánnal együtt szavaz a tanácsban.

Nem vadászat, kutatás

A világ legnagyobb bálnavadászai Japán mellett Norvégia és Izland. Izlandot tavaly augusztusban Washington azzal fenyegette meg, hogy kereskedelmi embargót vezet be ellene, ha nem vonja vissza a bálnavadászat felújítására kiadott engedélyeket. A bálnavadászok különféle módon kerülik meg a vadászatot tiltó egyezményeket, például az egyébként engedélyezett „tudományos kutatás” címén ölik le az óriási emlősöket.

index / Bohus Péter

Related posts