Jakitori donburi
Jakitori – grillezett szárnyas, fűszeres szójaszósszal. Hosszú pácolási időre nincs szükség, nyakon öntjük a szósszal és negyed óra múlva már mehet is a grillre. Donburi – az ételt rizsen tálalják.
- 3 csirkemell, kettévágva
- 1 dl szójaszósz
- 1 dl mirin vagy szaké
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 kanál olaj
- 2 csésze víz
- 2 kanál cukor
- 2 szál újhagyma, ferdén félcentis karikákra vágva
- 3 csésze főtt rizs
A csirkehúst csontozd ki, távolítsd el a bőrét. Keverd el a szójaszószt, mirint, gyömbért és fokhagymát egy tálban, tedd bele a csirkemellet. Negyed óra múlva csepegtesd le (a szójaszószt őrizd meg). A hűst ezután grillsütőben mindkét oldalán süsd pirosra (a szósz a mirin cukortartalma miatt hamar meg fog barnulni).
A vizet, a cukrot és a félretett szójaszószt forrald fel egy kis lábasban. Alacsony lángon két percig kevergesd, add hozzá a hagymát. A csirkemelleket vágd ferdén 6 csíkra. Tálaláskor a húst tedd a forró rizsre, majd merj rá néhány kanállal a hagymás vízből.