Karamellizált sonka
Ehhez a recepthez friss sonka szükséges. Ez nem az, amit füstölve vagy pácolva szoktunk vásárolni, hanem érintetlen, kezeletlen sonka. Más az íze és a színe. Inkább néz ki sertéshúsnak, mint gépsonkának… Fontos, hogy ne legyen sós.
- 500 g friss sonka 3 centis falatokra vágva
- 1 kanál olaj
- 2 szál újhagyma apróra vágva
- 4 csésze víz
- 2 kanál halszósz
- 3 kanál cukor
- só, bors ízlés szerint
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat és tedd bele a hagymát. Add hozzá a sonkát és addig süsd, amíg megbarnul (kb. 10 perc). Ezután öntsd rá a vizet és lassú lángon addig főzd, amíg a folyadék el nem párolog.
Ekkor add hozzá a halszószban elkevert cukrot. Addig kevergesd alacsony lángon, amíg a cukortól a folyadék szirupossá nem válik.
Forró rizságyon tálald.