18 éves koráig otthonában tartotta az anyja

Egy 40 éves asszony születése óta fogságban tartotta 18 éves lányát fukuokai otthonukban.

A lány kötelező oktatásban sem vehetett részt – közölte a rendőrség. A bűncselekményre akkor derült fény, amikor egy hónapja az anyát letartóztatták annak gyanújával, hogy megsebesítette a lányt.

A város oktatásügyi felelősei és más érintett szervek elismerték, hogy részben ők is hibásak, hiszen 11 éve tudtak a lány helyzetéről.

A rendőrségi források szerint a lány mezítláb menekült el otthonról egy október végi napon, miután anyja a fejét és a hátát verte. A lány többszöri felszólításra sem kapcsolta ki a tévét, ezért kapta a büntetést.

Az áldozat pénz nélkül több napig egy városi parkban bújkált. Egy ottani patakhoz járt inni.

November elsején végül segítséget kért a járókelőktől, és végül védőőrizetbe vették.

A lány lefogyva és 120 centiméteresen került elő – ilyen magas egy átlagos lány az általános iskola alsó tagozataiban. Képes beszélni, de csak lassan. Ugyanakkor nem ír, nem olvas és képtelen a legelemibb számolási feladatok elvégzésére.

A lány ezt mondta: „Mindig a házban voltam. Soha nem voltam vásárolni és nincsenek barátaim.”

Amikor megkérdezték az anyát, miért nem járt a lány iskolába, többször így válaszolt: attól félt, hogy a lány szégyent hoz rá, mivel néha eltör bizonyos tárgyakat, nem tudja rendesen használni a vécét és a fejletlenség más jeleit is mutatja.

– Attól féltem, gondot és kellemetlenséget okozna másoknak – tette hozzá.

A városi oktatási bizottság kilenc éven át havonta küldött egy tanítót a házhoz – azóta, hogy a lány iskolaköteles korba ért. A látogatások egészen addig tartottak, míg a lány olyan idős lett, hogy már be kellett volna fejeznie a középiskolát. Az anya azonban minden alkalommal megtiltotta nekik, hogy találkozzanak vele, egészségügyi problémákra és más okokra hivatkozva. Ennek eredményeképp soha egyikük sem látta a lányt.

Az öttagú családból – apa, anya, egy nővér, egy báty és az áldozat – az apa gyakran napokig távol van, a két testvér már nem lakik otthon, így a lány és az anya legtöbbször egyedül maradnak.

A rendőrség megvizsgálta az esetet, hogy gondozásba lehet-e venni a gyereket, de arra a következtetésre jutottak, hogy az anya még nem tett le arról a szándékáról, hogy maga nevelje fel a lányt. Ezért csak a lánnyal szemben elkövetett testi sértésért jelentették fel.

A lányt jelenleg kórházban vizsgálják.

Yomiuri Shimbun

Related posts