10. Branco Bosniak emlékverseny – Búzás Gábor a Bajnok

A 70 kg Európa-bajnoka, a bolgár Popov is jelen volt a versenyen, de csupán mint edző (több versenyzőt is hoztak). Nem tudni, hogy immár három európa-bajnoki címe után tudja-e a könnyűsúlyt hozni, vagy középsúlyban folytatja.

Image

16 induló volt a súlycsoportban. Páran nem érkeztek meg a 22 nevezőből. A román versenyzők autója lerobban útközben, így a csapat fele nem érkezett meg.

A felső ágon érkező magyarok mind kiestek. Ebből Pető Krisztiáné volt nem várt, teljesen egál küzdelmet produkált a fiatal bolgár Popov-tanítvánnyal, de meglepetésre 2 „nem túl rutinos” bíró kihozta a bolgár versenyzőt, és a vezető bíró sajnos melléjük állt.

Az alsó ágon Farkas Péter gyönyörűen menetelt. Az ifjú sensei duzzadt az erőtől és elsöpörte első ellenfelét, egy horvát versenyzőt, akit végül K.O. -val vert az első küzdőidőben. Majd egy francia fiú próbálta útját állni, de ő sem sok sikerrel. Komoly esélye nem volt a magyar bajnoki címet is magáénak tudó Farkassal szemben. Magabiztosan jutott a 4-be, ahol biztosan teljesítette a törést is az igen vizes deszkákon.

Búzás Gábor bolgár riválissal kezdett, aki nagyszerű felütéseket ütött, és igen erős volt. Minden küzdőidőben egy vagy két bíró Búzást látta jobbnak, de a többiek döntetlent ítéltek. Végül 7 perc komoly erőállóképességi küzdelem után, 5-0-ra Búzás mellett döntöttek a bírák. Majd egy nagyon kellemetlen és harcos Litván ellenfele volt a magyarnak. Hamar megfogta combra, de a vékony alkatú – magas, csontos – litván srác sehogy sem akart lemenni. Blokkolt, harcolt, feléledt. Nagy csata volt, amiben Búzás Gábor nagyon elfáradt, de 7 perc után 5-0-ra ő győzött. Nagyon sokat kivett belőle az első két öldöklő küzdelem, szokatlanul sokat sérült. Dekoncentrált volt a törésnél. Az ökölnél és a kézélnél rontott, ismételnie kellett.

Image

A szünetben azonban sikerült kipihennie magát. Sajnos a két magyar kiválóságnak, a rutinos Farkasnak és a fiatal Búzásnak egymással kellett küzdenie.

Búzás újra megtáltosodva, jó taktikával nem engedte az addig kiválóan támadó Farkast kibontakozni. Nagyon keményen bombázta végig hajlított karú ütésekkel és combrúgásokkal. Leginkább a horgok határozták meg a küzdelmet. Végül 5 perc után a bírók Búzás Gábort látták jobbnak.

A fináléban egy addig végig K.O.-val menetelő grúzzal került szembe. Folytatódott kiváló formája, szintén a horgok-felütések és combrúgások jutottak főszerephez. Meg is fogta combra a grúzt, aki azonban végig nagyon veszélyes volt. 3 percben 2 bíró Gábort látta jobbnak. A következő két percben Gábor kissé fáradtabb volt, a grúz pedig erőre kapott. 5 döntetlen ítélet született.

A következő hosszabbításban az 1. percben ismét jöttek Búzás kegyetlen combosai és felütései, melyek egyikével meg is fogta az erős grúzt. Ezt jól ki is használta, és végül egy horog-felütés kombináció végén Búzás Gábor ippon győzelmét hirdethették ki. Ezzel ő lett a horvát bajnok. Gratulálunk!

Gábor kiváló sorozatot tudhat maga mögött. A nyáron nagyszerű 1. danos vizsgát tett, majd 4 hete az 1. Magyar Kyokushin Super Fightban az 1. menetben comb K.O.-val verte ifj. Gyarmati Imrét, majd 1 hétre rá megnyerte a hajdúszoboszlói versenyt – ezután jött a zágrábi siker.

Fotó: Farkas Péter

 

Related posts