Tanabata

A héten tartott japán ünnepet, a Tanabatát mutatjuk be az Oszakai Egyetem Magyar Tanszéke által összeállított Japán-magyar kulturális kislexikon alapján. A magyar szöveg után jön a japán is, jó gyakorlást!

Tanabata (az égi szerelmesek találkozója)

Július 7-én ünneplik a japánok Orihimét (a Vega nev? csillag) és Hikobosit (az Altair nev? csillag), a régi kínai legendában szerepl? szerelmeseket, akiket a Tejút elválasztott és egy évben csak egyszer enged találkozni (valójában a két csillag 15 fényévnyi távolságra van egymástól, de az emberek úgy hiszik, hogy évente egyszer ezen a napon átkelnek a Tejúton és újra találkoznak: a Tejút japánul “Ama no gava”, vagyis az ég folyója).

Ezen a napon hosszúkás cédulákra kívánságokat írunk és azt kívánjuk, hogy a két szerelmes teljesítse a kívánságainkat. A kívánság-cédulával együtt origami-díszeket is akasztgatunk bambusz-ágacskákra, melyekr?l azt gondoljuk, el?zik a szerencsétlenséget.

Mindenki azt várja, hogy ezen a napon felnézhessen a csillagos égre, de sajnos cuju (es?s) id?szak révén, igen ritkán valósul meg ez a kívánság. Régen az emberek nagy edényekbe vizet töltöttek és élvezettel figyelték, ahogy a szél fodrozta a víztükörben az esti égbolt csillagainak egymáshoz közeledtét.

??

??????????????????????????????????7?7????????????(???????????????????15???????????…)?????????????????????????????7?7??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Forrás: Oszakai Egyetem Magyar Tanszéke: Japán-magyar kulturális kislexikon

Related posts

Kommentelj