Édes-savanyú leves shiitake gombával
A sertéshús helyett használhatsz hozzá csirke- vagy pulykamellet.
- 10 kalap szárított shiitake gomba
- 3 dl forró víz
- 1 liter csirkehúsleves
- 100 g sertésszűz, vékony csíkokra vágva
- fél kocka tofu 1 centis kockákra vágva
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 kanál fehér borecet vagy rizsecet
- 3 kanál világos szójaszósz
- 2 kanál halszósz
- 1 teáskanál chiliszósz
- őrölt bors
- 2 kanál centisre vágott metélőhagyma
- 1 teáskanál szezámolaj
A szárított gombára öntsd rá a vizet, fedd le és tedd félre 15 percre. Ezután csepegtesd le, a vízből tegyél félre 1 csészével (a többi gombás vizet használhatod levesalapnak vagy vegetáriánus dasiként). A szárát dobd el, a kalapokat vágd vékony csíkokra.
A félretett gombás víz felét öntsd egy lábasba a csirkeleveshez. Forrald fel, add hozzá a gombát, a húst és a tofut. Az újraforrás után alacsony lángon párold 3 percig.
Az áztatólé másik felét keverd el alaposan a keményítőt, ecetet, szójaszószt, halszószt, borsot és chiliszószt. Öntsd a levesbe, állandó kevergetés mellett várd meg, míg besűrűsödik.
Tálaláskor hints rá hagymát és szezámolajat.