Milyen olajat használjunk a vokban?
Vokban soha ne használj olivaolajat!
A keleti ételeknek amúgy sem tesz jót markáns íze, ráadásul sokkal könnyebben megég, mint mondjuk a szója- vagy mogyoróolaj. Utóbbi bírja legjobban a hőséget (és ízsemleges), ha teheted, használd mindig ezt, ha vokban sütsz. A mogyoróolajban ráadásul alig van víz, ezért fröcsögni is kevésbé fog.
A receptek gyakran kezdődnek úgy, hogy „addig hevítsd az olajat, amíg füstölni kezd”. Jobban teszed, ha előbb a vokot forrósítod fel, és csak utána öntöd bele a zsiradékot. A „füstölés” sem szó szerint értendő, a forró olaj a vízhez hasonlóan „párologni” kezd, mielőtt még megégne (ezután kezd csak ténylegesen fütölni – ha idáig fajulnak a dolgok, hagyd kihűlni, öntsd ki és kezdd elölről friss olajjal).