Mah Mi (szingapúri rákleves tésztával)
- fél kg tengeri rák, lehetőleg frissen, fejjel együtt
- 3 kanál mogyoróolaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 centis gyömbérgykér, hámozva, reszelve.
- 250g falatnyi darabokra vágott, megfőzött sertéshús (a főzésre használt enyhén sós vizet használhatod más leveselhez vagy ételekhez alaplének)
- 1 csésze babcsíra
- 150g spagetti vagy más, vékony tészta
- egy kisebb kígyóuborka fele, meghámozva, kockára vágva
- 6 szál újhagyma, apróra vágva
Előbb készítsük el az alaplevet: távolítsuk el a rákról a pikkelyt és a fejeket. A húst tedd félre, a páncélt és a fejeket pedig egy nagyobb lábasban 5 csésze vízben főzd lassú lángon fél órán át. Szűrd le, ízesítsd sóval-borssal, és 3-4 csésze levet tegyél félre.
A vokban hevítsd fel az olajat. Amikor füstölni kezd, add hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Egy percig süsd, és amikor aranybarnára változik, tedd bele a sertéshúst és a babcsírát. Süsd három percig állandó kevergetés közben. Öntsd fel az alaplével, tedd bele a tésztát és alacsony lángon főzd öt percig, vagy amíg a tészta megpuhul.
Tálalás előtt tedd bele a rákhúst, az uborkát és a hagymát. Forrón tálald.