Rizspiláf shiitake gombával
- 1 csésze forrásban lévő víz
- 5 dkg szárított shiitake gomba
- ¾ csésze vadrizs
- 1 kiskanál szezámolaj
- ½ csésze apróra vágott hagyma
- ¾ csésze hosszúszemű rizs
- 3 kanál alacsony sótartalmú szójaszósz
- 5 kanál olaj nélkül pirított szezámmag
A gombára öntsd a forró vizet, takard le és hagyd állni 20 percig. Utána vedd ki a gombát a vízből (a vizet őrizd meg). A vízhez adj hozzá annyit, hogy összesen 3 csészényi legyen. A gomba szárát távolítsd el, a kalapokat vágd vékonyra. A vadrizst öblítsd le háromszor. Egy edényben forró olajon pirítsd 5 percig a gombát és a hagymát. Add hozzá a gombás vizet, forrald fel és tedd bele a vadrizst. Fedd le az egészet, és takarék lángon párold 40 percig. Keverd bele a hosszúszemű rizst, ismét fedd le és párold további 20 percig. Szójaszósszal ízesítsd, tálaláskor szórd meg a szézámmaggal.