Gyömbéres csirke
- 2 egész csirkemell kicsontozva, bőr nélkül
- 1 tojás fehérje
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 kanál fehérbor
- 4 zöldhagyma
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 kanál olaj
a szószhoz:
- 2 kanál sambal oelek vagy más chiliszósz
- 2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 kanál rizsecet
- 2 kanál szaké vagy száraz fehérbor
- 2 kanál szójaszósz
A csirkét tedd a fagyasztóba két órára, hogy megkeményedjen (vigyázz, ne fagyjon meg túlságosan). Vágd keresztben nagyon vékony szeletekre.
Egy tálkában verd fel a tojásfehérjét, keverd el benne a keményítőt és egy kanál bort. Amikor a keményítő „felolvadt”, add hozzá a csirkehúst. Hagyd állni fél órán át szobahőmérsékleten.
Közben szeld fel a hagymát nagyon vékony karikákra. A gyömbért keverd el a fokhagymával. Keverd el a szósz hozzávalóit. Forró vokban pirítsd meg a csirkét, amíg megváltozik a színe (kifehéredik). Vedd ki a húst a vokból, és tedd bele a gyömbéres fokhagymát, kevergesd fél percig, majd rakd vissza a húst. (Ha az elején tennéd bele a fokhagymát, mire a hús megsül, már odaég.) Öntsd hozzá a szószt, kevergesd, amíg besűrűsödik.
Forró rizzsel tálald.