Mizore nabe
- 3 szelet lazacfilé
- egy közepes jégcsapretek
- 1 egész bambuszrügy főzve (a konzerv általában meg van főzve) vagy 100 g szeletelt bambuszrügy
- 100 g aranygomba
- 10 centi szárított alga (konbu), vagy 1 kanál hidzsiki alga vagy 1 dl dasi
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- pár csepp szezámolaj
- 3 kanál szójaszósz
- 3 kanál mirin
- 1 kanál szaké vagy fehérbor
A lazacot vágd falatokra. Keverd el a szakét, 2-2 kanál mirint és szójaszószt, majd ebben a lében pácold a lazacot legalább fél óráig.
Egy serpenyőben kevés olajon nagy lángon süsd meg a lazacot (kb. 3 perc alatt kész). A bambuszt – ha egészben van – szeld fel vékony csíkokra. A gomba közös törzsét vágd le, a szálakat szedd szét. A jégcsapretket hámozd meg és reszeld le. A szárított algát vagy dasit tedd egy csésze vízzel egy kis lábasba, és kis lángon forrald fel. Öntsd hozzá a reszelt retket (a levével együtt). Adj hozzá 1-1 kanál szójaszószt és mirint. Amikor ismét felforrt, add hozzá a bambuszrügyet, a gombát és a sült lazacot.
Forrón tálald. Ha kietted a levesből a sűrűjét, a megmaradt folyadékhoz rizssüteményt vagy rizsgombócot fogyasztva új ételt készíthetsz.