Kezdőlap Rovatok Manga, anime Négy év után ismét Mijazaki-film készült
Bemutatták az Oscar-díjas Mijazaki Hajao legújabb filmjét, amely a kis hableány történetét dolgozza fel.


A nyugaton "Ponyo on the Cliff by the Sea" címen futó rajzfilmet teljes egészében kézzel rajzolták. A 67 éves rendező legújabb alkotása hetekre lázba hozta a japán médiát.

A 19. századból származó alaptörténetet Hans Christian Andersennek köszönhetjük. Az új Mijazaki-film főhőse Ponyo, az apró hal-lány, aki egy hal hátán menekül otthonába, a tengerbe.

Találkozik egy ötéves kisfiúval, Szoszukéval, aki megvédi, ám Ponyo végül a tengerben köt ki. Ponyo annyira szeretne emberré válni és Szoszukéval élni, hogy újra kimerészkedik a szárazföldre nővérei segítségével.

Mijazaki jelenleg Japán egyik legnagyobb kulturális exportcikke. Legutóbbi alkotása, A vándorló palota nem csak otthon, hanem a tengeren túl is kasszasiker volt.

Mijazaki 1997, a Mononoke hercegnő óta használ számítógépet filmjeiben, ám ez alkalommal úgy döntött, hogy sutba dobja a digitális effekteket.

- Úgy tapasztalom, hogy a számítógépes trükkök nem nagyon hatják meg az embereket. Úgy döntöttünk, teljesen a ceruzára bízzuk magunkat. Ebben rejlik az erőnk - mondta a rendező egy interjúban a japán köztévén.

A filmhez 170 000 kézzel rajzolt képet használtak fel az animációhoz - még soha ilyen sokat nem alkalmaztak egyetlen Mijazaki-filmben sem.

Hetven ember rajzolta másfél éven keresztül a képeket. A Studio Ghibli kiadásában megjelenő filmben a háttereket is nagy gonddal festették meg, ettől egészen sajátos hangulata lett az alkotásnak.

- A világon minden mozod. Azért lettem rajzfilmes, hogy mindent megmozgassak. Nem csak az emberek mozognak - magyarázta az interjúban a mester.

- Nemcsak a fű hajladozik, a talaj is képes mozgásra. Azt hiszem, hogy a finom fluktuációtól válik élettelivé ez a filmünk. A világ egyetlen hatalmas élőlény. A kisgyerekek tudják.

Ugyanakkor Mijazaki, aki elmondása szerint a gyerekeknek akart vizuális világot teremteni tagadja, hogy a kicsit felnőve elveszítenék ezt a látásmódot.

A rendező elmondta, hog "olyan világot akart létrehozni, amelyet az ötévesek is megértenek".

- Az ötéves gyerekek nem gondolnak az okora, ehelyett ösztönösen ráéreznek a világ természetére - magyarázta.

A Ghibli stúdió honlapján egy üzenetben Mijazaki ezt írta: "ebben a filmben a tenger nem háttérként szerepel, hanem övé az egyik főszerep".

Mijazaki korábban már többször bejelentette, hogy vissza kíván vonulni - szerencsére nem bizonyultak igaznak a pletykák arról, hogy A vándorló palota lenne a mester utolsó munkája.

A vándorló palota előtt Mijazaki a Chihiro szellemországban című filmjével Oscar-díjat nyert - ez volt csaknem fél évszázad óta az első anime, amely ilyen magas elismerésben részesült.

2005-ben Velencében Arany oroszlán díjat kapott életművéért.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 56 vendég böngészi
Linkek