Kezdőlap Rovatok Küzdősport Európa kyokushin nagyhatalma lettünk
A junior versenyzők magasra rakták a lécet, hisz kiváló eredményeket értek el a felnőtt versenyt megelőző napon. Azonban mindenki tudja, hogy felnőtt eredményeket elérni lényegesen nehezebb. A mieink a lehetséges 9 aranyból 4-et hazahoztak, Európa 5 aranyon osztozhatott.

A férfi katában ismét Szabó István (Nagykőrös) aranyérem született, és az E.b. második is magyar lett- Tóth Attila (Tekeres Abasár) személyében. Igazi magyar siker.
A hölgyeknél meglepetésre Wágner Eszter (Victory Martfű) még az első körben 3. volt, de a második körben úgy lepontozták, hogy nem jutott a fináléba. Tóth Renáta (Tekeres Abasár) megőrizve tavalyi helyét 2. lett. A kategóriát a román Anca Wallmenn nyerte.
A hölgyeknél a regnáló bajnok- Bartók Júlia (Nyíregyházi Fight), a német Heike Lommerrel kezdett, aki kellemetlen ellenfél. Sajnos Julcsinak az első küzdelem nem jól sikerült, és bírói döntéssel alul maradt. Ez kissé hidegzuhanyként ért mindenkit.
A középsúlyban Mezősi Marina (Nyíregyházi Fight) sajnos nem jutott dobogóra, és a legjobb 8-ban fejezte be.  Az első küzdelmét bírói döntéssel nyerte, Üzbég riválissal szemben, majd a második összecsapásban, bíróival kikapott a bulgár Cvetelinától.
Ábrahám Edit (Nyíregyházi Fight) megőrizte vezető helyét a kontinensen. Nagy fölénnyel nyerte a selejtezőkben svájci, majd német karatéka ellenében. Az elődöntőben 3 perc alatt is jobb volt, mint a Litván Ciuplite Margaréta, de ezt csak 2 bíró látta így. Végül hosszabbításokban győzte le nagy riválisát. A fináléban is hasonló volt a helyzet. Az első 3 percben már jobb volt mint Inga Mikstaite (Litvánia), de itt is hosszabbítani akartak a bírák, és ezek után lett immár 2, alkalommal Európa bajnok Ábrahám Edit, aki biztos meghívottja a 2008 évi Világkupának Szentpértervárra.
Zatykó Zita (Ichiro Szeged) rutinosabban és felkészültebben mérkőzött mint korábban. A legjobb négyig menetelt (Holland, Ukrán ellenfeleket legyőzve), ahol Görög riválisát (Carolin Brix), nagyon szépen betartva az edzői utasításokat, egy kiváló hajrával múlta felül. A fináléban a román akarata érvényesült, 7 perc küzdelem után, Zatykó Zita ezüstérmes lett és szintén megváltotta jegyét a világkupára!

A férfi 70 kg-ban Pető Krisztián (Victory Martfű) nagyon éretten küzdött és végre „nem is végre nem is dolgozott ellene a sors”. Kemény Azeri ellenfelével szemben azonnal nagy iramban kezdett, és belehajszolta egy olyan erő állóképességi küzdelembe, amit Krisztián lényegesen jobban bírt. A következő csata a Román Krisztián Boldut ellen zajlott volna, korábban már találkoztak egymással. Most a román fiú azonban borda sérülés miatt feladta a küzdelmet. A törése (lábbal is kellett törni) elég jól sikerült Krisztiánnak, bár a jobb ökle sérült volt, és ballal csak a minimum deszkát sikerült eltörnie. Végül egy deszkával kevesebbet tört, mint riválisa, a tavalyi ezüstérmes Taras Popovic (Ukrajna). A küzdelmük igazi közönség meccs volt, ahol Krisztián volt a rutin és jó lábmunka, Popovic pedig az erő. 7 perc után az ukrán jutott a fináléba, de nagyon látványos és jó mérkőzést vívtak egymással, ami után Krisztián bronzérmes lett.
A döntőbe a másik ágon Rózsa Gábor (Nyíregyházi Fight) jutott, aki a bajnoki cím birtokosa még 2007-ből. Gábor nagyszerűen mérkőzött, és nagy fölénnyel és k.o.- kal jutott el idáig. A 2007 évi döntő ismétlődött, azonban most csak 3 percre volt szüksége Gábornak, hogy legyőzze riválisát, és ismételten Európa bajnok legyen! Az első számú európai meghívott a világkupára 70 kg-ban. Az Európa bajnokság talán legjobb küzdelmeit mutatta be.
A 80 kg a vártnál is nagyobb sikereket hozott. Bak „Romboló” Sándor (Kapuvár LSE) a tőle megszokott agilitással, és állóképességgel óriási tempót diktált riválisai számára. A legnehezebb talán a döntőbe jutás volt, az E.b. cím védőjével, a dán Christianzennel szemben. A küzdelem még 7 perc után is döntetlen volt, és a két hasonló stílusú küzdő nem bírt egymással. Majd a mérlegelésnél a két versenyző között 4,95 kg! Volt, Sanyi javára. 0,05 kg hiányzott mindössze a fináléhoz. De Sanyi ezt a kicsit még hozzá tudta tenni, egy újabb 2 perces hosszabbításban, és így magyar döntőse volt a középsúlynak! Ebben a kategóriában utoljára, Karmazin György került döntőbe, még Zaragózában, 1991-ben. A másik ágon Magna Gergő (Szolnok Banzai) nem bízott semmit a véletlenre. Az első küzdelmét egy térd rúgással nyerte. Fél perc alatt, fej k.o. A következő csatában sípcsontra k.o.-zta le ellenfelét. Az elődöntőben a korábbi 70 kg-os világsztár, a bulgár Dimitar Stefanov Popov   lett volna az ellenfél, de ő sérülés miatt, nem vállalta a küzdelmet. Pedig mindenki nagyon várta!
Sport történelmi pillanat volt, hogy a 80 kg- ban magyar döntő volt! Felnőtt férfi kategóriában eddig mindössze az 1997-os berlini E.b.-n volt ilyen, amikor 70 kg-ban Bencze Antal és Dörgő Sándor állt egymással szemben. A két magyar fiú jól ismeri egymást, hisz már 2 alkalommal mérkőztek egymással, váltott sikerrel. Most is kiegyenlítetten ment a csata, pontosan 2 percig, amikor Gergő egy do mawashi kaiten gerivel („Roll kick”- előre szaltózó rúgás) a kontinensviadal legnagyobb k.o.-ját mutatta be, az egyik legjobb barátján.
Nehéz erről írni is, és nehéz volt ott megélni is mindenkinek, Gergőnek is. A végeredmény, Magna Gergő Európa bajnok, és Bak Sándor ezüstérmes. Gyönyörű volt, amikor az eredmény hirdetéskor, a dobogó tetején álló Gergő, felhúzta maga mellé barátját, és együtt álltak Európa tetején!
A 90 kg-ban Balogh Zsolt (Victory Martfű) egy test k.o.-val köszönt be, egy azeri ellenféllel szemben. Majd a négybe jutásért egy rutinos spanyol ellenfele volt, akivel öldöklő csatát vívtak. Az első 3 percben Zsolti volt fölényben, majd a következő 2 hosszabbításban talán egy hajszállal inkább a spanyol irányított. Azonban az utolsó 2 perc (ami szintén égig kiegyenlített volt) hajrájában, mindannyiunk szerint Zsolti volt a jobb, de a bírák 4-1-el az ellenfelet juttatták tovább, így Zsolti a 8-ban állt meg. A kategóriát egyébként Valeri Dimitrov nyerte, aki a selejtezőkben most nem volt annyira meggyőző mint korábban, de a legjobb négyben már igen. A döntőbe jutásért a litván Gudauskast verte k.o.-val, belső combra, majd a szintén litván Pavilionist  test k.o.-val. A szuper nehézsúlyban nem indult el a legnagyobb esélyes Donatas Imbras, és nem túl erős mezőny vonult fel. A litván Kubilius győzött.
A verseny végén Magna Gergő megkapta a „Legtechnikásabb versenyző” különdíjat is!
A magyar felnőtt csapat óriási eredményt tett le az asztalra, és Európa legeredményesebb nemzeti válogatottja voltak! Köszönet a versenyzőknek, a válogatott és klubedzőknek, szülőknek, támogatóknak és segítőknek!

Szép volt, MAGYAROK!

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 101 vendég böngészi
Linkek